Nová móda v době krize: Také kraje chtějí vlastní NERV

Lenka Smyčková
16. 3. 2009 17:21
Odborníky si pozvali na Zlínsku a v Jihomoravském kraji
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - "Postavíme se hospodářské krizi," slibují noví sociálnědemokratičtí hejtmani.

Dva z nich postupují po vzoru vlády a obklopili se poradními orgány odborníků tak, jako si vláda na pomoc pozvala NERV.

"Jsme ze zákona zodpovědní za ekonomický a sociální rozvoj kraje. A to v dobách, kdy je hospodářská recese i hospodářský růst. Nemůžeme se jenom dívat na to, jak se kolem nás zavírají podniky, lidé chodí po stovkách na úřady práce a města a obce, stejně jako kraje, dostávají méně peněz z ministerstva financí," prohlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

A představil novinářům MOZEK - Moravskou záchrannou ekonomickou komisi o 19 odbornících, včetně hejtmana.

Podobnou komisi sestavil i Zlínský kraj. Mezi jejími členy jsou politici, lidé z úřadů práce, bankovnictví a několika regionálních firem a odboráři. Řešit budou hlavně nezaměstnanost v kraji.

Na jižní Moravě má MOZEK mnohem širší záběr. Podle Haška především připraví krizové scénáře vývoje rozpočtu, vymyslí, jak ušetřit, do čeho investovat nebo například zda se zbavovat nepotřebného majetku.

V jihomoravském "mozku" sedí kromě Michala Haška a jeho poradce Martina Bělčíka dalších pět krajských politiků ze všech politických stran zastupitelstva, čtyři akademici, tři zástupci firem, dva starostové, předsedkyně odborů, tři krajští úředníci a jeden představitel neziskových organizací.

Člen NERVu: Nápady? Sem s nimi

"Že si lidé v krajích uvědomují svoji zodpovědnost vůči rozpočtu, je výborné. Je dobře, že nečekají jen na centrální řízení. Pokud přijdou o příjmy, nemůžou v současné situaci žádat o nějakou kompenzaci ze státního rozpočtu," chválí iniciativu hejtmanů ekonom Jiří Schwarz, jeden z členů NERVu.

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické a zakladatel Liberálního institutu Jiří Schwarz:
Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické a zakladatel Liberálního institutu Jiří Schwarz: | Foto: Ondřej Besperát

Kraje by podle něj měly přemýšlet hlavně o tom, jak vytvářet podmínky vhodné pro podnikání. V nových poradních orgánech krajů by tak raději viděl více zástupců místních firem.

Stejného názoru je i Josef Šíma z Vysoké školy ekonomické. "Každá úroveň státní správy představuje pro podniky nějaké břímě. Jestli kraje v rámci svých pravomocí najdou prostor pro uvolnění podnikání, bude to dobře," řekl deníku Aktuálně.cz.

"Jinak samozřejmě, co se týče makroekonomických opatření, je těžké něco změnit z regionální úrovně. Ale nechme se překvapit, možná něco vymyslí," dodal Šíma.

Hašek má jako předseda Asociace krajů velké ambice. MOZEK chce využít mimo jiné k vymýšlení celostátních opatření.

Ty by chtěl nejprve navrhovat vládě právě prostřednictvím NERVu. Kdyby neuspěl, mohlo by prý nové zákony pro zmírnění dopadů ekonomické krize posílat do Poslanecké sněmovny zastupitelstvo kraje.

"Nás určitě budou jejich návrhy velmi zajímat. Jsem na ně zvědavý," těší se Schwarz.

Vysočina a jižní Čechy podpoří podnikání

Ostatní kraje zatím dopady krize řeší v mnohem skromnějším měřítku. Například na Vysočině vypracovali strategii pro období hospodářské krize sami radní.

"Vychází mimo jiné z přesvědčení, že zachování funkčního podnikatelského subjektu a udržení pracovního místa v době krize jsou důležitější než nalezení zdrojů pro zvýšení pomoci nezaměstnaným a lidem s nedostatečnými příjmy," uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl.

Také Jihočeský kraj se rozhodl podpořit hlavně malé a střední podnikatele formou výhodných úvěrů.

 

Právě se děje

Další zprávy