Nejvíc kandidátů do letošních krajských voleb má ČSSD

ČTK ČTK
30. 8. 2012 17:00
Navrhla 733 adeptů. V těsném závěsu je KSČM s 732 kandidáty
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejvíce kandidátů letos do krajských voleb nominovala ČSSD. Na místa 675 zastupitelů navrhla 733 adeptů včetně povolených náhradníků, což je o pět více než při minulých regionálních volbách.

V těsném závěsu je letos KSČM s 732 kandidáty, která měla před čtyřmi lety ve hře 719 uchazečů. Naopak ODS má se 725 kandidáty o devět uchazečů méně, než jich bylo před čtyřmi lety.

Vyplývá to z údajů, které k dnešku na volebním webu nabídl Český statistický úřad.

Komunistů a občanských demokratů je nicméně na kandidátkách ještě o jednoho více. V Ústeckém kraji za hnutí Občané městu, město občanům kandiduje ze čtvrtého místa operátor výroby Josef Zahradník (KSČM).

Na středočeské kandidátce Hnutí na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků je pak na 32. příčce podnikatel Karel Hetzendorf (ODS). Kandidatura za jiné uskupení obvykle znamená konec členství v domovské straně.

Pouze jediného kandidáta letos nominovaly Masarykova demokratická strana, která před čtyřmi lety měla 24 adeptů, a nové strany Občané.cz a Češi. Ta kandiduje jen ve středočeské koalici se Zemanovci.

Do minulých voleb šla s jedním kandidátem pouze Strana občanské sebeobrany, která letos nekandiduje.

Výhradně nestraníky mají na svých kandidátkách Balbínova poetická strana, náchodské hnutí Patrioti, na Vysočině kandidující hnutí Starostové pro občany a hnutí UNP - STŘEDOČEŠI 2012, které má v názvu zkratku sloganu Uzdravme naši politiku. Odlišuje se tak od hostivického hnutí Středočeši 2012.cz, jehož lídrem je bývalá mluvčí někdejšího hejtmana Davida Ratha Berill Mascheková.

Naopak výhradně vlastní straníky postavila Národní prosperita, jejíž jediná sedmičlenná liberecká kandidátka patří k nejméně početným.

 

Právě se děje

Další zprávy