Nečasova "odplata": Ministři si musí psát omluvenky

Tereza Šídlová
2. 9. 2011 13:05
Jde o reakci na absence ministrů TOP 09 na jednání kabinetu kvůli Bátorovi
Premiér Petr Nečas.
Premiér Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři vlády Petra Nečase si budou muset v případě absence na zasedání kabinetu začít psát písemné omluvenky skoro jako ve škole.

Premiér tak zareagoval na to, že ministři TOP 09 kvůli kauze úředníka ministerstva školství s nacionalistickou minulostí Ladislava Bátory jednání ve Strakově akademii před dvěma týdny bojkotovali.

Zformalizování omluvenek premiér navíc "propašoval" mezi změny jednacího řádu vlády, které mimo jiné ustanovily pozici státního tajemníka pro Evropskou unii.

Ministři z TOP 09 způsob prosazení eurotajemníka na středeční vládě označili za "klukovinu" či "přepadovku".

Stačil telefonát

"Nemůže-li se člen vlády výjimečně účastnit jednání schůze vlády, předem se předsedovi vlády písemně omluví a oznámí důvod své nepřítomnosti," píše v nové verzi jednacího řádu vlády, který ve středu schválila vláda.

Původně přitom v dokumentu stálo pouze to, že "člen vlády předsedovi vlády předem oznámí důvod své nepřítomnosti". O podobě omluvy tam přímo zmínka nebyla - stačilo tedy například zavolat.

Mluvčí vlády Jan Osúch Aktuálně.cz potvrdil, že premiér oficiální omluvenky zavádí kvůli nedávnému "topkařskému" protestu.

"Nový systém omluv je důležitý pro bezproblémový průběh vládních schůzí," sdělil Osúch.

Absentující ministry kritizoval i prezident Václav Klaus.

Obě změny - eurotajemník i nařízení omluvenek - jsou v jednom dokumentu, kvůli kterému TOP 09 požádala o smírčí řízení v koalici. Zřízení eurotajemníka a především způsob jeho prosazení totiž "topka" v čele s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem považuje za porušení koaliční smlouvy.

 

Jenom náměstky

Ministři z TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek.
Ministři z TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Podle nového znění jednacího řádu vlády také nemohou za sebe ministři posílat řádem nespecifikovanou „pověřenou osobu" jako dřív. Dokument teď jako ministerské zástupce uznává jen náměstky.

Celý průběh schvalování změn jednacího řádu provází osočování mezi ODS a TOP 09 z naschválů. Premiér začal pozici eurotajemníka projednávat v době, kdy se "topkařští" ministři zasedání kabinetu neúčastnili.

Ministr Schwarzenberg si pak ve středu navíc stěžoval na to, že Nečas změny do dokumentu dával na poslední chvíli, takže neměl čas se s nimi dostatečně seznámit.

"Způsob, kterým byl prosazen post tajemníka EU, zcela odporuje dohodnutým a podepsaným pravidlům koaliční smlouvy. Způsob předložení je od premiéra Nečase klukovina," řekl pak v ČT ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy