Nečas se rozhodl: Novým ministrem obrany bude Picek

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 3. 2013 14:13
Vláda je bez ministra od prosince, kdy po osmi dnech odešla Karolína Peake
Vlastimil Picek.
Vlastimil Picek. | Foto: ČTK

Praha - Novým ministrem obrany bude nynější první náměstek na ministerstvu Vlastimil Picek.

Aktuálně.cz to potvrdil zdroj obeznámený s chodem resortu. O tom, že šance generála Picka rostou, psal deník Insider koncem února.

Podle všeho se na jménu nového ministra dohodl premiér Petr Nečas s vicepremiérem Karlem Schwarzenbergem, zatímco vicepremiérka Karolína Peake zůstala mimo. Na novém ministrovi se přitom měli dohodnout předsedové všech tří koaličních stran.

"Já i strana LIDEM jsme si už, byť neradi, zvykli, že dohody neplatí," reagovala na informaci o Pickově chystaném nástupu do vlády vicepremiérka Peake. Voliči by podle ní ale měli zaznamenat, že dosud deklarovaný princip, že jmenován bude ten, na kom se shodnou koaliční strany, přestal platit.

"Říkali jsme sice, že nejsme v Guatemale, aby v čele ministerstva obrany byl nedávný generál, ale za stávajících okolností jmenování Vlastimila Picka přežijeme. Do voleb už nezbývá mnoho času a najít člověka, jenž by se v tak krátké době v resortu obrany orientoval, je prostě problém," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Exministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který z funkce odešel loni na počátku prosince, pokládá výběr Picka za velmi dobrou volbu. "Situaci v resortu rozumí a podílel se na důležitých reformách v posledních dvou letech," napsal bývalý ministr Vondra.

Nového člena vlády okomentoval i stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD): "Chtěli jsme standardní jmenování, aby ministrem obrany byl člověk s politickým mandátem. Jestliže je ale ODS natolik personálně vyprázdněná, že nemá pro tuto oblast odborníka, tak je to asi nejlogičtější řešení. Z koaliční vlády se nám tak ale pomalu stává úřednický kabinet složený z odborníků."

Vláda je bez plnohodnotného ministra obrany od prosince, kdy musela po pouhých osmi dnech opustit post předsedkyně koaliční strany LIDEM Karolína Peake. Právě ona propustila z místa prvního náměstka generála Picka, což vyvolalo nelibost premiéra i tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Řízením ministerstva po odchodu Peake pověřil prezident Václav Klaus premiéra Nečase.

Nečas ve středu vysvětloval, že najít nového šéfa resortu je složitá procedura. "Je to ojedinělá procedura, kdy se hledá nestraník, člověk kompetentní vést resort a podléhající souhlasu všech tří koaličních subjektů," uvedl Nečas s tím, že zdržení při hledání ministra obrany způsobily i prezidentské volby.

"Taky nebylo jasné, kdo povede jeden z koaličních subjektů," narážel na prezidentskou kandidaturu Schwarzenberga Nečas.

Kromě Picka se spekulovalo také o bývalé blízké spolupracovnici Karla Schwarzenberga z ministerstva zahraničí, současné velvyslankyni při OBSE ve Vídni Veronice Kuchyňové Šmigolové.

Pět let v čele Generálního štábu AČR

Picek vystudoval Vojenskou střední odbornou školy v Novém Mestě nad Váhom a Vojenskou akademii v Brně. Poté absolvoval postgraduální studium na Českém vysokém učení technickém v Praze i na brněnské vojenské akademii.

Nová hlava resortu obrany sloužila například u protivzdušné obrany, od roku 1986 na jejím velitelství. V letech 1994 až 2003 působil Picek na Generálním štábu AČR, mimo jiné v pozici náčelníka spojovacího vojska velitelství letectva a protivzdušné obrany (1996-1997) a náčelníka sekce velení a řízení (2001-2003).

V letech 2003 až 2007 byl náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta republiky Václava Klause, poté až do června 2012 náčelníkem generálního štábu a od září 2012 prvním náměstkem ministra obrany. 

Během pěti let v čele generálního štábu se musel potýkat s řadou problémů, například klesajícím rozpočtem nebo poruchovými transportními letouny CASA. Podle svého vyjádření nicméně svému nástupci Petru Pavlovi předal armádu "v dobré kondici".

 

Právě se děje

Další zprávy