Obrana zůstává bez šéfa. Hledání provází koaliční spory

Tereza Šídlová
13. 3. 2013 15:00
Na středečním jednání vlády se stále nenašel nástupce Alexandra Vondry
Nečas a Schwarzenberg na vládě.
Nečas a Schwarzenberg na vládě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice stále nenašla nového ministra obrany. Premiér Petr Nečas po jednání vlády jen zopakoval, že chce najít nového šéfa resortu co nejdříve.

Na středečním jednání vlády téma zavedl ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Oslovil jsem pana premiéra a domluvili jsme se, že se k tomu potkáme," řekl Schwarzenberg Aktuálně.cz bez bližších podrobností.

Nečas po vládě vysvětloval, proč se mu nového šéfa resortu zatím najít nepodařilo.

"Je to ojedinělá procedura, kdy se hledá nestraník, člověk kompetentní vést resort a podléhající souhlasu všech tří koaličních subjektů," uvedl Nečas s tím, že zdržení při hledání ministra obrany způsobily i prezidentské volby. "Taky nebylo jasné, kdo povede jeden z koaličních subjektů," narážel na prezidentskou kandidaturu Schwarzenberga Nečas.

Picek vs. Kuchyňová?

Premiér také odmítl, že by si ODS chtěla resort, který pustila kvůli ministerstvu dopravy, ponechat.

O nového ministra se tak zřejmě v tuto chvíli přetahují dvě nejsilnější strany koalice. Premiér Nečas by podle neoficiálních informací do ministerské funkce preferoval jmenovat současného prvního náměstka resortu Vlastimila Picka.

Pro Schwarzenberga může být favoritkou jeho bývalá blízká spolupracovnice z ministerstva zahraničí, současná velvyslankyně při OBSE ve Vídni Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Ministr ale konkrétní možné kandidáty nechtěl komentovat. "Je velice dobrá diplomatka a velmi si jí vážím," řekl jen Schwarzenberg o Kuchyňové. Zdůraznil, že kandidáty musí navrhnout premiér.

"Jsem ujištěn, že se pan premiér nebojí," reagoval na premiérova slova ve středu ministr financí Miroslav Kalousek. "Je to věc předsedů stran," nechtěl ale hledání šéfa resortu obrany dál komentovat Kalousek.

Ministerstvo obrany je bez šéfa už od Vánoc, kdy premiér Nečas po osmi dnech ve funkci odvolal šéfku LIDEM Karolínu Peake.

Formálně ministerské křeslo převzal premiér, praktickému chodu úřadu šéfuje první náměstek a bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Na jeho jménu se ale neshodne koalice, nepřijatelný je podle neoficiálních informací pro Peake i šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Lov hlav mezi diplomaty

Nový ministr se tak hledá hlavně v diplomatických vodách. Osloveno mělo být podle informací Aktuálně.cz hned několik českých velvyslanců: Tomáš Pojar (Izrael), Rudolf Jindrák (Německo) nebo Michael Žantovský (Velká Británie). Všichni ale měli odmítnout.

Podle nejnovějších informací by se na ministerstvo obrany mohla vrátit žena, k vážným kandidátům se zařadila česká velvyslankyně při OBSE Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Ta to pro Aktuálně.cz nepopřela. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. To je otázka na pana premiéra," řekla Kuchyňová Aktuálně.cz minulý čtvrtek. Kuchyňovou čeká v nejbližší době návrat z její vídeňské diplomatické mise.

K vážným kandidátům patří také generální sekretář ministerstva Jan Vylita.

Ministerstvo do loňského roku vedl Alexandr Vondra, po neúspěchu v senátních volbách ale z funkce odešel.

 

Právě se děje

Další zprávy