Prezident Zeman jednal poprvé s Nečasem, o schůzce mlčí

ČTK ČTK
13. 3. 2013 23:40
Schůzku nechce komentovat ani Úřad vlády
Premiér Petr Nečas během inaugurace prezidenta.
Premiér Petr Nečas během inaugurace prezidenta. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman se ve středu poprvé sešel na Hradě s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ale o čem schůzka byla, obě strany zarytě mlčí.

"Nečas za nově zvoleným prezidentem dorazil okolo 17:00," prozradila pouze mluvčí Hradu Hana Burianová.

Podle ní spolu muži jednali zhruba hodinu.

Co bylo tématem hovoru, však nechtěla sdělit. Jedním z témat rozhovoru mohlo být obsazení postu ministra obrany. "Co se týče tématu jednání, tak bylo to jednání na čtyři oči za zavřenými dveřmi," uvedla Burianová. Podle mluvčí bylo naplánováno několik dní dopředu.

K obsahu prvního jednání nového prezidenta s předsedou vlády neposkytl žádné informace ani mluvčí kabinetu Michal Schuster.

Vláda je bez plnohodnotného ministra obrany od prosince, kdy musela po pouhých osmi dnech opustit post předsedkyně koaliční strany LIDEM Karolína Peake. Řízením ministerstva následně prezident Václav Klaus pověřil Nečase.

Zeman se ve středu sešel také s předsedou poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem. A také ten - mlčí.

"Já bych nepovažoval za zdvořilé, kdybych komentoval rozhovory s panem prezidentem, které byly mezi čtyřma očima," řekl ČTK Tejc. Podle něho ale diskutovali mimo jiné o podobě zákona o majetkových přiznáních, který Zeman prosazuje. "Sociální demokracie předtím, než představí ten návrh zákona veřejnosti, jej bude ještě konzultovat s panem prezidentem. Na tom jsme se dohodli," dodal Tejc.

Nečas jednal se Zemanem poté, co hlava státu po jednání s hejtmany prohlásila, že krajské samosprávy fungují lépe než současná vláda. Regiony jsou prý úspěšnější především v čerpání evropských dotací.

Nečas ale v podvečer v zaslaném prohlášení na jeho slova reagoval tím, že zatímco vláda šetří, kraje se zadlužují. "Kraje se za působení ČSSD zadlužovaly rychleji než stát. Jen objem mezd pro úředníky v krajích stoupl v letech 2009-2011 o deset procent, zatímco ve státní správě za stejné období o devět procent poklesl," uvedl předseda vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy