Nečas rozehrál v EU hru, pakt smění za plebiscit o euru

Jakub Novák, Tereza Šídlová
1. 2. 2012 20:55
Vláda se usnesla, že se k nové smlouvě EU připojí až poté, co bude schváleno referendum o přijetí eura
Hlavní postavy roztržky o unijní smlouvu
Hlavní postavy roztržky o unijní smlouvu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V pozadí koaliční roztržky mezi ODS a TOP 09 kvůli unijní fiskální smlouvě, v níž padají nezvykle silná slova, hraje klíčovou roli domácí politika. Konkrétně referendum o přijetí eura, které premiér Petr Nečas slíbil ODS na říjnovém kongresu své strany.

Jako první o tom informoval deník Insider.

TOP 09 trvá na tom, aby premiér eurosmlouvu podepsal ještě na březnovém summitu EU, stejně jako ostatní země EU kromě Velké Británie.

Ve dva týdny starém usnesení vlády ale v podstatě stojí, že ji premiér podepíše pouze pod tou podmínkou, že se vláda shodne na referendu o přijetí eura.

"S ohledem na změnu podmínek pro přijetí eura v důsledku ratifikace Smlouvy (o fiskální kázni - pozn. red.) se ovšem současně v souladu s programovým prohlášením vlády jeví nezbytné, aby byl souhlas s ratifikací této Smlouvy vyjádřen v referendu, nebo aby referendem bylo podmíněno pozdější přijetí eura, jímž nastane účinnost Smlouvy vůči ČR," stojí v usnesení vlády.

"Bez jasné politické shody na této věci nemůže pověřený zástupce vlády ČR Smlouvu podepsat," píše se v něm dál.

Se stejným argumentem - že vláda přistoupení k eurosmlouvě podmiňuje referendem o přijetí eura - přednesl Nečas i v Bruselu.

"S ohledem na to, že Smlouva zásadním způsobem změní povahu eurozóny, bude třeba pozdější přijetí eura spojené s účinností této Smlouvy vůči ČR v naší zemi schválit v referendu. Bez dohody na této věci nebudu moci Smlouvu podepsat," stálo v mandátu premiéra, který vláda schvalovala minulý týden.

Premiér po středečním zasedání vlády řekl novinářům, že jeho ne není definitivní a Česko má možnost se později k dohodě připojit.

"Neměli bychom tento okamžik příliš prožívat," míní Nečas. Poznamenal, že vývoj okolo smlouvy může být "ještě velmi zajímavý". Pozorovatelé podle něj možná budou překvapeni, které další země na počátku března nakonec smlouvu nepodepíšou a jak budou postupovat ratifikační procesy.

TOP 09 v nevýhodě, jedná bez Schwarzenberga

TOP 09 je proti referendu o přijetí eura, stejně jako proti referendu o eurosmlouvě. Z usnesení vlády ale plyne, že pokud bude chtít, aby premiér, s pověřením, které uděluje prezident Václav Klaus, eurosmlouvu podepsal, musela by na jedno z referend přistoupit.

O dalším postupu ve středu odpoledne jedná vláda. TOP 09 je ale v nevýhodě, její šéf, vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je na pracovní cestě v Izraeli.

Ministři TOP 09 pro toto usnesení a mandát premiéra na pondělní jednání v Bruselu nehlasovali.

"Způsob schvalování smlouvy je jedním z hlavních důvodů, proč ministři TOP 09 nehlasovali pro mandát premiéra. Ještě navíc se spekuluje, že referendum má být v souvislosti s přijetím eura. K přijetí eura jsme se ale zavázali přístupovou smlouvou," řekl Aktuálně.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Za premiérem stojí Věci veřejné. "Evropská fiskální smlouva je jednoznačně vázaná na zákon o referendu," řekl ministr školství Josef Dobeš.

Podmínkou je referendum o přijetí eura

TOP 09 prosazuje, aby se eurosmlouva schvalovala v parlamentu, navíc prostou většinou. ODS a VV prosazují schvalování v parlamentu pouze pod podmínkou, že souhlas s ratifikací vyplyne z přesvědčení ústavní většiny v parlamentu.

Ale jak se teď ukázalo, ODS chce přistoupit na ratifikaci v parlamentu pouze pod podmínkou referenda o euru. Vyjádření premiéra Petra Nečase se Aktuálně.cz nepodařilo získat. Jeho tiskový odbor odkázal na středeční tiskovou konferenci po jednání vlády.

"Premiér toto téma chce probírat dnes na vládě," uvedl Jakub Stadler z Úřadu vlády.

Vládu teď zřejmě čeká horečné vyjednávání o dalším působení Česka v Evropské unii.

"Je potřeba dál o tom tématu jednat, je to záležitost vlády a jednání mezi premiérem a ministrem zahraničí," dodal Drábek.

Ostrá slova kolem eurosmlouvy a českému postoji k ní začala padat v pondělí poté, co premiér Petr Nečas odmítl ke smlouvě přistoupit. Jeho důvod? Právě nejasnosti kolem ratifikace.

Od Schwarzenberga si Nečas za tento postoj, který není ani souhlasem, ani odmítnutím, vysloužil kritiku, že poškodil české zájmy.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Jan Langer

"Bral se ohled na národněsocialistické křídlo v ODS a tím se poškodily státní zájmy," poznamenal v úterý Schwarzenberg.

Nečas kontroval tvrdými slovy, že Schwarzenberg málo pracuje a neustále někde cestuje. Jeho výroky pak označil za bonmoty z tancovačky v Čimelicích.

Poslední kongres ODS v říjnu 2011 konstatoval, že euro má Česko v budoucnu přijmout na základě referenda.

"Podmínky, za kterých v roce 2003 rozhodli občané ČR v referendu o přistoupení k EU a o závazku přijmout společnou měnu euro, se zásadně změnily, proto ODS bude požadovat, aby o případném přistoupení k jednotné měně euro a vstupu do Evropského stabilizačního mechanismu, rozhodli občané ČR," stojí v usnesení kongresu.

 

Právě se děje

Další zprávy