Nečas se tvrdě obul do knížete: Není tu a nic nedělá

Domácí Domácí
31. 1. 2012 17:20
Premiér se se svým šéfem diplomacie rozchází v pohledu na aktuální dění v EU
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas tvrdě zkritizoval člena vlastního kabinetu.

Ministra zahraničí Karla Schwarzenberga označil za líného člověka, který nic nedělá, nehájí zájmy Česka a je "spíš ministrem v zahraničí než ministrem zahraničí".

Obul se tak nejen do šéfa své diplomacie, ale také do předsedy TOP 09, druhé nejsilnější strany vládní koalice.

Vládní krize, kterou nastartoval různý pohled na současnou situaci v EU, je tak znovu na obzoru.

Veliký borec Nečas?

Schwarzenberg, který v úterý odletěl na čtyřdenní pracovní cestu, před odjezdem prohlásil, že Nečasův postoj ke smlouvě o fiskální unii na summitu EU poškozuje Českou republiku.

"Bral se ohled na národněsocialistické křídlo v ODS, a tím se poškodily státní zájmy," poznamenal Schwarzenberg. Podle něj je ale také možné, že premiér Nečas "to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec" a ČR se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí.

Již před časem pak Schwarzenberg prohlásil, že jeho strana by nemohla zůstat ve vládě, která by Česko vedla mimo hlavní evropský proud.

Mimořádně neprofesionální Schwarzenberg?

Nečas o pět hodin později na mimořádné tiskové konferenci Schwarzenberga rozebral na součástky.

"Jeho výroky považuji za mimořádně nepovedené, mimořádně nepromyšlené, mimořádně neprofesionální. A kdyby se nejednalo o muže zralého věku, označil bych je za projev mladické nerozvážnosti," řekl Nečas.

Hloupě občas mluví každý, řekl Nečas, ale šéf diplomacie by měl vědět, že jeho výroky nejsou brány jako řeči "z vesnické tancovačky někde v Čimelicích."

A to bylo zhruba to nejmírnější, co o Schwarzenbergovi řekl.

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Označil jej za člověka, který nehájí české zájmy, který vlastně nehájí nic. Za Česko se v EU podle Nečase brali lidé z týmu premiéra, nikoli diplomaté.

"Je to ministr v zahraničí, nikoli zahraničí," použil Nečas bonmot a poukázal na časté Schwarzenbergovy cesty. Druhou větou dodal, že ani na cestách nic nevyjedná, protože "tam, kde by něco mohl vyjednat, to promlčí".

Situaci by s ním prý rád řešil - kdyby tu ovšem Schwarzenberg byl.

Jihočeská polívčička

Nečas také podržel protischwarzenbergovskou kliku z okruhu jihočeských podnikatelů.

Během své kritiky se zastal ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby, muže spojovaného s jedním z "kmotrů" ODS, Jihočechem Pavlem Dlouhým.

Schwarzenberga kritizoval za nedostatečnou podporu exportu. "Na jednání hospodářské komory a svazu průmyslu a dopravy jednohlasně zaznívaly stížnosti na nečinnost ministerstva zahraničí v podpoře českého exportu."

Klaus: Nenechejme se zviklat

Za Nečase se postavil pozdě odpoledne prezident Václav Klaus.

"S postojem premiéra Nečase plně souhlasím. Nemyslím, že se přidal k Velké Británii, spíše to interpretuji tak, že jednal jako zodpovědný představitel České republiky. Nemáme důvod se za nikoho schovávat a k někomu se přidávat," napsal Klaus na svém blogu.

"Lekáte mne trochu svou otázkou, že účast České republiky odmítl 'prozatím'. Pevně věřím, že se ve svém postoji nenechá zviklat," uvedl.

Názor ministerského předsedy hájí také Věci veřejné.

Za Schwarzenbergem tak stojí opozice - ČSSD - a samozřejmě vlastní partaj. 

"Postoj ODS je pro mě naprosto nesrozumitelný. Pevně věřím, že na březnovém summitu Česko dohodu podepíše," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy