Nečas: Pokud koalice skončí, nová smlouva nebude

Kateřina Eliášová
27. 6. 2011 17:11
ODS nechce teď jednat o rozpočtu, Věci veřejné na tom ale trvají
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS nepodepíše s Věcmi veřejnými novou koaliční smlouvu, pokud se ji VV rozhodnou v pátek vypovědět.

Po jednání výkonné rady strany to řekl její předseda a premiér Petr Nečas (ODS).

"ODS je připravena vyjednávat o dodatku koaliční smlouvy, ale o nové koaliční smlouvě s Věcmi veřejnými ODS vyjednávat nebude. Výkonná rada toto usnesení schválila jednomyslně a jednoznačně," pohrozil premiér.

Zároveň odmítl požadavek Věcí veřejných předjednávat parametry rozpočtu na koaličním jednání. VV se nelíbí plánované škrty na ministerstvu školství, ale i v dalších resortech, které vedou jejich nominanti.

"Nikdo jiný než vláda v této zemi vyjednávat rozpočet nebude. Že by to mohlo být jinak, v žádném případě nepřipustíme," vzkázal Věcem veřejným premiér.

Vedení ODS tak na svém pondělním jednání podpořilo postoj, který straničtí vyjednávači zaujali v neděli, kdy odmítli další vyjednávání s Věcmi veřejnými o dodatku ke koaliční smlouvě. Nečas řekl, že se strany shodly na 99 procentech bodů z dodatku a tuto dosaženou dohodu je ODS připravena podepsat a plnit. "Celá debata je o dvou nebo třech řádcích ve dvanáctistránkovém dokumentu," podotkl premiér.

Věci veřejné, které vyjednáním dodatku do konce června podmínily své setrvání ve vládě, v neděli na jednání K9 žádaly otevření diskuse o státním rozpočtu na příští rok.

"Nikdo nezpochybňuje závazek, který je v koaliční dohodě a který hovoří o navýšení platů učitelů v regionálním školství," uvedl premiér. Rozpočet na to podle něho bude pamatovat.

Za politicky nereálnou pak označil představu, že budou zvýhodněny rozpočtové kapitoly ministrů z jedné politické strany na úkor kapitol ministrů z jiných stran.

Nečas neupřesnil, zda a kdy se setká s předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem nad personálními otázkami. VV požadují vyměnit ministra dopravy Radka Šmerdu a další post ve vládě.

"Očekával bych, že se Radek John s ministrem Šmerdou sejde. Docela dlouho jsem apeloval, aby k této samozřejmosti došlo. Očekával jsem to od středy minulého týdne a marně až do dnešního dne," uvedl premiér. Zopakoval, že platí nabídka vicepremiérského křesla předsedy Legislativní rady vlády.

Současně s vedením ODS jedná na výjezdním zasedání i klub TOP 09. Jeho předseda Petr Gazdík uvedl, že klub podpořil taktiku svých vyjednavačů a podpoří rovněž dohodu premiéra s Věcmi veřejnými právě v personálních otázkách.

 

Právě se děje

Další zprávy