Koalice je málo sourodá, ale o krizi nejde, míní Klaus

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 6. 2011 14:42
Současné neshody vládní trojkoalice se podle Václava Klause budou v budoucnu opakovat
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Plzeňský kraj

Bratislava - Poslední neshody mezi vládními stranami o dodatku ke koaliční smlouvě nepovažuje prezident Václav Klaus za krizi.

Podobné třenice uvnitř koalice se podle něj budou opakovat i v budoucnu. Klaus to v pondělí prohlásil během návštěvy Slovenska.

"Tam je prostě permanentní problém a napětí uvnitř této relativně málo sourodé vládní koalice, ale já bych v té chvíli slovo krize nepoužil. Myslím, že to skřípání v rámci toho koaličního vládnutí, které zrovna teď nastalo, je jednou z epizod, které se bohužel jistě budou opakovat," řekl Klaus po schůzce se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem.

Klaus soudí, že vláda složena z vícero politických stran se vnitřním neshodám nevyhne. "Koaliční vládnutí je složité. Každá země, která má koaliční vládu, si to mnohokrát vyzkoušela," dodal prezident, jenž v minulosti byl českým premiérem.

Česko a Slovensko procházejí podle Klause podobným politickým vývojem. Také na Slovensku koalice čtyř stran pravého středu řeší vzájemné neshody, v současnosti například druhá největší koaliční strana Svoboda a solidarita odmítá novou finanční pomoc zadluženému Řecku.

Slovenský a český prezident se podle Gašparoviče shodli, že vzájemnou úroveň vztahů mezi Prahou a Bratislavou mohou oběma zemím ostatní státy závidět. "Naše rozhovory jsou vždy v atmosféře, kdy nemáme co před sebou tajit. Dokážeme se pochopit i hledat způsoby řešení," poznamenal hostitel schůzky. Klaus setrvá na státní návštěvě Slovenska do středy, vedle setkání s oficiální politickými představiteli země zavítá i na střední Slovensko.

 

Právě se děje

Další zprávy