Vláda přechytračila soud: tři dny nemoci budou bez mzdy

Petr Holub
2. 6. 2008 16:37
Od září dostanou lidé čtvrtinu mzdy
Ministr práce Petr Nečas.
Ministr práce Petr Nečas. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V prvních třech dnech nemoci budou lidé od ledna příštího roku znovu bez platu.

Ministr práce a sociálních věcí s tímto závěrem vyložil způsob, jak vláda zareaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil jeden z paragrafů reformního batohu, podle něhož zůstali zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci bez peněz.

Pokud vicepremiér Petr Nečas prosadí svou i v Parlamentu, ztratí jediné rozhodnutí ústavních soudců proti Topolánkovým reformám účinnost.

Šedesát, dvacet a nic

Soudci už v dubnu zrušili ustanovení, podle kterého se nebude platit za první tři dny nemoci. Od 30. června tedy dostanou nemocní zaměstnanci za první tři dny 60 procent svého vyměřovacího základu. Ještě loni přitom měli nárok pouze na 25 procent.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Blog Přemysla Sobotky: Ústavní soud politický?

Nečas však sněmovně navrhne novelu zákona o nemocenské. Podle ní se dávky za první tři dny od září sníží opět na 25 procent.

A od ledna 2009 se opět zruší.

Odstraníme diskriminaci vojáků

„Verdikt Ústavního soudu ctíme, i když v něm nevidíme žádnou logiku," komentoval vládní plán ministr Nečas.

Fakticky vláda rozhodnutí soudců ignoruje. Umožnilo jí to několik chyb, kterých se soudci dopustili.

Správa sociálního zabezpečení bude muset platit šedesátiprocentní sazbu za první tři dny od 30. června. „Nevím, proč nepočkali až do prvního července," diví se Nečas. Během prvních devětadvaceti dnů června se tak bude nemocenská počítat podle jednoho vzorce, třicátý den podle nového.

Vážnější je opomenutí, jehož vinou se ruší bezplatné tři dny pro běžné zaměstnance, nikdo však nebude platit příslušníkům ozbrojených sil, ani lidem v karanténě.

„To je jasná diskriminace, kterou budeme chtít napravit," upozorňuje Nečas. Ústavní soud tím zároveň podle něho připustil, že v některých případech třídenní období bez dávek ústavu neporušuje.

Vláda tedy sněmovně doporučí, aby od září uznala sazbu 25 procent za první tři dny všem pojištěným občanům.

Nový zákon: opět na nulu

K další změně dojde v lednu 2009, kdy přestává platit starý zákon o nemocenské a kdy bude nahrazen normou, kterou sněmovna schválila už v roce 2006.

Nový zákon předpokládá, že prvních čtrnáct dnů nemocenské platí zaměstnavatel. Zároveň se mu sníží pojistné, které platí za zaměstnance z 3,4 na 1,5 procenta hrubé mzdy.

Verdikt Ústavního soudu zrušil bezplatné tři dny podle starého zákona, do nového zákona však nezasáhl. Ministr Nečas si proto obstaral expertizu advokátní kanceláře Kříž a Bělina, z níž vyplývá, že nebude v rozporu s ústavním verdiktem, když se od ledna 2009 znovu nebudou platit první tři dny.

Ústavní soudci napadli zrušení platby za první tři dny i z toho důvodu, že se zároveň nesnížilo nemocenské pojistné. Nečas proto doporučí, aby zaměstnanci platili na nemocenskou od Nového roku méně: sazba 1,1 procenta z hrubé mzdy se sníží o promile.

Škromach nesouhlasí

Nečasův plán však bude muset projít dramatickým hlasováním ve sněmovně.

Své změny hodlá přilepit k technické novele zákona o nemocenské, která je na programu nadcházející schůze. Podporu nemá s opozicí předem domluvenou.

„Je nesmysl, aby během roku platily tři sazby nemocenské. Neustálé změny budou dražší, než kdyby se za první tři dny platilo šedesát procent až do konce roku. Nebudeme s tím souhlasit," oznámil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Sociálnědemokratický expert také odmítá právní výklad, podle kterého budou od nového roku automaticky první tři dny bezplatné. „V původní verzi zákona jsme nic takového neschválili," upozornil Škromach.

Jeho strana by přistoupila na sazbu 35 procent za první tři dny. Občanům se totiž dávky v lednu 2009 sníží už tím, že se nebudou jako dosud vyplácet za soboty a neděle.    

 

Právě se děje

Další zprávy