Nečas: Johnova nástupce chci vybrat já

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
16. 4. 2011 7:30
Koaliční partneři by měli na premiérův výběr právo veta
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda vlády Petr Nečas chce nominovat příštího ministra vnitra, konkrétní představu Johnova nestranického nástupce už má. Nečas to řekl v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny.

"V takhle komplikované situaci si dovedu představit mechanismus, kdy by byl ministr vnitra nominován na základě premiérova návrhu, ale samozřejmě se souhlasem všech tří koaličních stran. Čili každá z koaličních stran by měla právo veta," řekl Nečas.

"Musel by to být šířeji akceptovatelný člověk, navíc by muselo platit, že to není ODS, kdo teď natahuje ruku po vnitru. Myslím, že gesto, které navrhuji, je dostatečně výmluvné."

Ministr vnitra Radek John se nechal slyšet, že na křesle pro svou osobu netrvá, bojí se ale, že smetanu za jeho kroky slízne někdo jiný.

"Já ve vládě být nemusím. Ale nebylo by mi to jedno. My jsme na vnitru teď prožili horké chvilky šetření. Zaseli jsme a teď se má začít sklízet. Kdybychom odešli, tak sklízet bude někdo jiný. Odstavit VV ve chvíli, kdy jsou výsledky, nám od koaličních partnerů přijde nefér," uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

Dovede si prý představit i vládu bez zástupců Věcí veřejných.

"Dovedu si představit, že VV nebudou mít žádného ministra ve vládě. Nám jde ne o posty, ale o naplňování programu. Ale je pravda, že bez místa v exekutivě VV program naplňovat nemohou. To znamená, pokud bychom mluvili o takových kompetencích, které umožní boj proti korupci koordinovat a pomáhat v něm, tak si to umím představit," odpověděl John na otázku, zda by se chtěl stát vicepremiérem proti korupci.

Nečas plánuje očistu úřadů od ABL

Nečas má v plánu očistit od lidí spojených s firmou ABL celou státní správu. "Pokud z vlády odejdou ministři spjatí s ABL, považuji za logický krok deABLizaci i na úrovni státní správy. Svoji představu mám," uvedl Nečas.

Podívat se podle něj bude potřeba i na to, jaké bezpečnostní agentury zajišťují ochranu ministerstev. Podle Nečase je totiž jen minimum státních úřadů chráněno státními orgány, zbytek hlídají soukromé ochranky.

"Je naprosto legitimní, aby měl stát přehled o tom, kde a v jakých složkách státní správy nebo podniků se státní účastí se pohybuje ta či ona soukromá bezpečnostní služba. Ta služba má totiž přístup k obrovskému množství informací, kdo a kdy kam chodí, v noci má přístup do kanceláří, teoreticky i k datům v počítačích," řekl v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny premiér.

Podotkl, že státními orgány je chráněn jen Úřad vlády a ministerstva vnitra, obrany a financí.

 

Právě se děje

Další zprávy