Naše podpora Zemana byla správná, usnesla se ČSSD

ČTK ČTK
8. 2. 2013 21:54
Přispěli jsme ke zvolení Miloše Zemana prezidentem, pochvalovali si Sobotka i Tejc
Bohuslav Sobotka míří do kanceláře Miloše Zemana.
Bohuslav Sobotka míří do kanceláře Miloše Zemana. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsednictvo sociální demokracie se v pátek shodlo, že podpora Miloši Zemanovi v druhém kole prezidentské volby byla správným rozhodnutím.

Nejde o usnesení předsednictva, ale tyto názory na jeho pátečním jednání převažovaly. Uvedl to předseda strany Bohuslav Sobotka. ČSSD nejprve vyslala do prezidentské volby svého kandidáta senátora a místopředsedu strany Jiřího Dienstbiera. Do druhého kola se ale neprobojoval a vedení strany poté podpořilo Zemana.

"Členové předsednictva konstatovali, že naše rozhodnutí, ve kterém jsme před druhým kolem podpořili kandidaturu Miloše Zemana, se ukázalo jako správné a přispělo ke zvolení Miloše Zemana i díky podpoře voličů a členů sociálnědemokratické strany," řekl Sobotka.

"My jsme se v zásadě shodli na tom, že sociální demokracie udělala dobře, když se rozhodla jednotně podpořit Miloše Zemana," doplnil předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Vedení může škrtat v kandidátkách

Předsednictvo v pátek také řešilo návrhy změn stanov strany, které se týkají například sestavování kandidátek. "Jedná se o určité posílení vlivu užšího vedení sociální demokracie, tedy předsednictva, na přípravu kandidátních listin do Poslanecké sněmovny," řekl Sobotka.

Nově se tak podle něj zavádí možnost předsednictva strany vyškrtnout kandidáta z kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny. Současně se také nově zavádí povinnost schválit kandidáty na lídry pro volby do Sněmovny nejprve předsednictvem sociální demokracie předtím, než projdou primárkami v jednotlivých regionech.

O těchto navrhovaných změnách bude ještě v sobotu jednat v Praze ústřední výkonný výbor strany, pak o nich teprve rozhodne březnový sjezd strany v Ostravě. Sobotka by chtěl, aby se na sjezdu v Ostravě hlasovalo jen o těch změnách stanov, které budou dostatečně projednány a podpoří je i sobotní ústřední výkonný výbor. "Ty návrhy na změny stanov, které zítra (v sobotu) neprojdou ÚVV, tak by na sjezd předkládány nebyly," dodal Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy