Náměstek ministra vnitra spojený s ABL rezignuje

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 10. 2010 17:55
Miroslav Zahálka odejde z vedení ministerstva ze zdravotních důvodů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Náměstek ministra vnitra za Věci veřejné Miroslav Zahálka zřejmě rezignuje. Důvodem jsou zdravotní důvody, prohlásil v ČT další náměstek ministra vnitra Michal Moroz.

O rezignaci se začíná mluvit v době, kdy je ministerstvo vnitra pod palbou kritiky kvůli propojení s bezpečnostními agenturami. Zahálka přišel do vedení ministerstva z představenstva bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy za Věci veřejné Víta Bárty.

Miroslav Zahálka ovšem na ministerstvu působil v roli poradce už za předchozího ministra Fischerovy vlády, Martina Peciny (ČSSD).

Také náměstek Michal Moroz, který má na starosti strategie a programové řízení, vlastnil bezpečnostní agenturu a společnost na vymáhání dluhů. Teď říká, že angažmá v těchto firmách ukončil.

Otázky kolem Moroze se ostatně objevily už v době jeho jmenování - koaliční strany se nemohly shodnout, která ho vlastně nominovala. Původní informace, že to byla TOP 09, strana dementovala a Radek John (VV) nakonec prohlásil, že využívá svého práva jmenovat ho sám s tím, že si Moroz požádal o bezpečnostní prověrku NBÚ.

Skandál se "sledovačkou"

Do kritiky ministerstva vnitra se také pustila v pátek ostře i opoziční ČSSD v souvislosti se skandálem kolem sledování bývalé starostky za ODS Marty Šorfové i některých dalších politiků Prahy 11.

Čtyři roky starý případ tento týden zveřejnila MfD, která napsala, že informace ze sledování jsou zaznamenány na hlavičkovém papíře právě agentury ABL. Vít Bárta účast ABL na sledování popírá a tvrdí, že je to diskreditace.

Šorfová i ODS už připravily trestní oznámení a vyšetření žádají i sociální demokraté. Ti navíc vyzvali k odchodu ministry Johna a Bártu v případě, že se sledování prokáže.

"Převzali odpovědnost za to, že lidé z ABL pracují na vysokých postech na ministerstvech vnitra a dopravy," prohlásil v pátek bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

ČSSD chce také nový zákon o bezpečnostních agenturách, ale s tím, že ho nemůže připravovat ministerstvo vnitra, v jehož vedení jsou lidé spjatí právě s podobnými agenturami.

 

Právě se děje

Další zprávy