John i Bárta by měli odejít, žádá kvůli sledování ČSSD

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
1. 10. 2010 12:10
Pokud se prokáže, že agentura ABL sledovala politiky, měli by podle ČSSD ministři VV odstoupit
Současný majitel ABL Matěj Bárta
Současný majitel ABL Matěj Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Případ údajného sledování politiků ODS v Praze 11 bezpečnostní agenturou ABL se začíná politizovat.

Opoziční sociální demokraté vyzvali ministry za Věci veřejné, Víta Bártu a Radka Johna, aby v případě, že se sledování prokáže, odešli z veřejného života.

"Převzali odpovědnost za to, že lidé z ABL pracují na vysokých postech na ministerstvech vnitra a dopravy," vysvětluje bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

Vít Bárta ale spojení s ABL odmítá a mluví o záměrné diskreditaci. Bezpečnostní agentura, kterou teď vede jeho bratr, také chce podat trestní oznámení na deník MF DNES, který informace zveřejnil.

Žádné soukromé StB

ČSSD navíc zpochybnila i nezávislost vyšetřování celého případu - kvůli tomu, že resort vnitra řídí John. Zvažuje proto také ustavení vyšetřovací komise.

"Je to v jednání," řekl k tomu Tejc. Zároveň ale připustil, že ustavení takové komise by zřejmě ve sněmovně s převahou poslanců vládní koalice neprošlo.

Sociální demokraté také vyzvali premiéra Petra Nečase, aby kvůli kauze vláda připravila nový zákon o bezpečnostních agenturách.

"Nechceme žádné soukromé StB," prohlásil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Ale nemůže ho připravovat ministerstvo vnitra, když v čele stojí Radek John, najatý stranou Věci veřejné před volbvami," dodal k tomu Sobotka. "A každému je známo velmi těsné propojení mezi Věcmi veřejnými a ABL."

 

Právě se děje

Další zprávy