Nahrál Kočí: Známe se dobře a určitě mi nelhala, říká

Martina Machová Martina Machová
13. 4. 2011 19:20
Aktuálně.cz mluvilo s Lukášem Víchem, díky němuž akcelerovala politická krize v Česku
Haló, to je Lukáš? Je za tím Tluchoř
Haló, to je Lukáš? Je za tím Tluchoř | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Je tím,  kdo akceleroval politickou krizi v České republice. Nahrávku, na níž exposlankyně Věcí veřejných Kateřina Kočí objasňuje pozadí pádu Víta Bárty a rozkol v jeho straně, pořídil Frýdecko-Místecký podnikatel Lukáš Vích.

Patří ke sponzorům strany a s Kristýnou Kočí hovořil v pražské restauraci Segafredo. Aktuálně.cz přiznal, že nahrávku pořídil.

Odmítá také, a velmi razantně, že by mu Kristýna Kočí lhala, jak ona sama nyní tvrdí. Byli prý v přátelském vztahu. "Jezdili jsme spolu i na dovolenou," přibližuje Vích, jak blízké byly jejich vztahy.

Zde však otevřenost tohoto muže končí.

Odmítá například opovědět, proč vlastně svoji známou tajně nahrál a poté hovor s diskrétním obsahem předal novinářům. "Nechci se pouště do detailů, nejsem mediálně zběhlý," řekl.

Neodpověděl ani na to, proč se rozhodl nahrávku poskytnout médiím, či zda šel za Kristýnou Kočí už s tím, aby vytvořil kompromitující materiál. 

"Byl jsem tam z vlastní vůle. Nikdo mne neposlal," řekl pouze Aktuálně.cz Lukáš Vích, který dal Věcem veřejným 27 tisíc korun na komunální kampaň ve Frýdku-Místku. "Šlo o tisk letáků a o inzeráty v místním zpravodaji," uvedl Vích.

Sponzoring ale nepomohl a Vích se do frýdecko-místeckého zastupitelstva nedostal.

Schůzky se podle Kočí účastnila i tajemnice severomoravských VV Markéta Dobešová, která za Véčkaře kandidovala v parlamentních volbách na 11 místě. Její reakci deník Aktuálně.cz zjišťuje.

V době, kdy poslanecký klub a rada Věcí veřejných odstřihávali Kočí od partaje, patřila k jejím obhájcům."Stojíme za Kristýnou Kočí. Je schopná, má vizi," řekla ostravské příloze Mf Dnes.

Zprávu rozšířujeme.

 

Právě se děje

Další zprávy