Nahrávka Kočí o komplotu s ODS? Záměrná lež, tvrdí

Domácí Domácí
13. 4. 2011 19:40
Časopis Týden zveřejnil audiozáznam, na které poslankyně popsala zákulisí vládní krize
Kristýna Kočí.
Kristýna Kočí. | Foto: Ludvík Hradilek

* Do textu jsme nově doplnili prohlášení šéfa ODS Petra Nečase * Celou aféru označil za pokus VV odvrátit pozornost od vlastních skandálů * Klaus si zve na Hrad předsedy stran, události prý přesáhly "tolerovatelnou hranici"

Praha - Vládní krize dostala ve středu podobu absurdního dramatu.

Do plejády obvinění, kdo se s kým spolčil proti komu, přibyl další střípek: Nahrávka, která usvědčuje poslankyni VV Kristýnu Kočí, že útok na špičky Věcí veřejných dlouhodobě připravovala ve spolupráci s ODS.

Kočí pravost nahrávky nevyvrátila. Tvrdí však, že si záměrně vymýšlela, protože věděla, že ji nahrávají a budou chtít pásku použít proti ní.

"Informaci o tom, že mé schůzky s bývalými kolegy z Moravskoslezského kraje mohou být nahrávány a použity k mé další diskreditaci a kompromitaci, jsem obdržela již v pátek," řekla Kočí. "Od té doby jsem s touto informací pracovala a záměrně ve vedených rozhovorech osobně i po telefonu potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace, které šíří moji bývalý kolegové zejména Bárta, John či Babák."

Plné znění prohlášení Kristýny Kočí - zde

Jakoukoli účast na komplotu - de fakto rozdrolení Věcí veřejných - následně odmítla i ODS.

Premiér Petr Nečas označil celou aféru za absurdní. Smyslem prý je odvrátit pozornost veřejnosti od faktu, že VV ovládla bezpečnostní agentura ABL a provozují se v ní podivné praktiky.

"Poslanci a poslankyně Věcí veřejných se ve vnitrostranickém sporu mydlí hlava nehlava, ale může za to ODS? Nechceme být vtahováni do tohoto sporu," řekl Nečas.

Plné znění prohlášení Petra Nečase - zde

Prezident Václav Klaus ve středu večer prohlásil, že "události přesáhly jakoukoliv tolerovatelnou hranici". Zároveň si na čtvrtek dopoledne pozval předsedy všech tří koaličních stran.

Pravda je tam ... někde venku

Původní nahrávku s Kristýnou Kočí zveřejnil ve středu server Tyden.cz.

Jde o zvukový záznam schůzky, na němž Kočí hovoří se svými dvěma kolegy. Popisuje jim zákulisí krize ve Věcech veřejných, která vyústila až v možný rozpad vládní koalice.

Schůzka se měla odehrát v sobotu odpoledne v kavárně Segafredo v centru Prahy. Na pásce je slyšet, jak Kočí říká, že poslední události jsou výsledkem tři čtvrtě roku připravované akce, kterou nynější přeběhlíci z VV chystali spolu s ODS. Konkrétně se šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem.

Na dotaz, zda plány současných rebelů nepřeválcují nějací kmotři ODS a oni pak dostanou jen nějakou náměstkyni, Kočí v nahrávce reaguje: "Ne, tahle akce je projekt společný, tři čtvrtě roku chystaný."

A vyjadřuje se i k pátečnímu projevu Petra Nečase, ve kterém premiér oznámil, že požaduje nejen odchod ministra dopravy Víta Bárty, ale i ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných:

"Oni furt počítají s tím, že se chtějí udržet u koryt. Ale paradoxně u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu. Tohleto ho donutit... udělat ten včerejší radikální krok ho donutil udělat prostě Petr (Tluchoř - pozn. red. Týdne) a regiony. Ty mu řekly: Jestli to neuděláš, my to necháme poslat do těch regionů a ty tě popravěj. Tys jim to vnitro dal, ty jsi ten, kdo za to může. A on se pochlapil a udělal to takhle."

Tluchoř: Já v tom opravdu nejedu

Nečas na večerní tiskové konferenci několikrát důrazně odmítl, že by se nechal kýmkoli ovlivňovat.

Od spojenectví s Kočí se distancoval i Petr Tluchoř. "Mělo se to chystat tři čtvrtě roku. Ale před tři čtvrtě rokem ani poslanecký klub VV neexistoval," připomněl.

Radek John je šokován

Ještě před tím, než přispěchala Kočí s tvrzením, že na pásce cíleně lhala, svolaly mimořádnou tiskovou konferenci "postižené" Věci veřejné.

Strana v prohlášení uvedla, že nahrávku "vítá, protože je důkazem o naší pravdě".

"Potvrdilo se to, co říkáme několik týdnů. Je to puč řízený ODS a šéfem klubu Petrem Tluchořem. Všechno zapadá do scénáře, který se snažíme vysvětlit veřejnosti," reagoval poslanec za VV Michal Babák.

Předseda VV Radek John je nahrávkou podle svých slov "šokován" a pokud se ukáže jako pravdivá, vnáší prý světlo na události minulého týdne i na budoucnost. "Už dříve jsme nepochybovali, že Věci veřejné byly vystaveny pokusu o vnitrostranický puč zvenčí," řekl John.

Pro ministra školství Josefa Dobeše je nahrávka důkazem toho, že celá vládní krize je v režii "protinečasovského" křídla v ODS.

"Je to útok na Petra Nečase a je potřeba se semknout okolo Petra Nečase. Já vnímám, že skutečným terčem je on. Je to vnější útok, který se tady mimo hřiště několik měsíců připravuje. Jestliže byla tendence dostat jednu stranu z koalice, tak to není jen útok proti Věcem veřejným, ale útok na tuto vládu a Petra Nečase. Je tady evidentně frakce uvnitř ODS, která nechce Petra Nečase v čele této vlády."

Co je také na nahrávce

Kristýna Kočí na nahrávce nehovoří "jen" o plánu puče připraveném s ODS. Probírá i jednotlivé poslance Věcí veřejných a baví se o tom, kdo by mohl odejít od VV a přidat se k trojici Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml
"My jsme počítali s tím, že takoví ti Skokani (poslanec Petr Skokan - pozn. red. Týdne), takoví ti, co jim jde o prachy, o koryta, se seberou a řeknou si: Hele radši než přijít o funkci nebo ten plat poslaneckej, tak do toho půjdu. A oni půjdou, až jim to jakoby dojde," říká Kočí na nahrávce.
Poslanec Petr Skokan v reakci pro Aktuálně.cz poznamenal, že neví, kde na to "ta holčina přišla". Žádnou nabídku prý od nikoho nedostal, ani se na něj nikdo neobrátil. "Slečna Kočí si může vykládat, co chce. Do VV jsem vstupoval v době, kdy měly 2,5 procenta, s tím, že jsem odešel z ODS, která měla tehdy 30 procent," připomíná Skokan. "Šel jsem do naprosté nejistoty s vědomím, že se vzdávám možnosti kandidovat za vlivnou stranu. Odešel jsem tam, abych si zachoval morální integritu. Neskýtalo mi to žádné požitky," dodal poslanec s tím, že není "skokanem v pejorativním smyslu".
Celá nahrávka, kterou má časopis Týden k dispozici, obsahuje řadu dohadů o tom, proč někteří poslanci zatím neodešli z VV, co se děje uvnitř ODS, jak ji celou ovládá Petr Tluchoř, o tom, jakým způsobem Jaroslav Škárka i Kristýna Kočí spolupracují s deníkem MF Dnes.
Dosud zveřejnéné přepisy záznamu však nezpochybňují materiály, které hovoří o údajném plánu lídra Věcí veřejných Víta Bárty, jenž ještě coby majitel bezpečnostní agentury ABL vstupoval do politiky kvůli získání ekonomické moci.
 

Právě se děje

Další zprávy