Náhrady nevezmeme, slibovali senátoři. Teď si užívají

Martina Machová Martina Machová
1. 3. 2012 7:15
Místo slibovaného šetření čerpají někteří noví senátoři náhrady v plné výši
Náhrady vlastně nejsou tak špatné, zjistili senátoři.
Náhrady vlastně nejsou tak špatné, zjistili senátoři. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nebudeme vyžírky a z náhrad budeme používat jen ty nejnutnější, slibovali unisono noví senátoři, kteří získali svůj mandát v roce 2010.

Nyní Senát zveřejnil, jak skutečně členové horní komory s náhradami zacházeli v roce 2011.

Z porovnání se sliby senátorů učiněnými krátce po zvolení ovšem vyplývá, že si na systém náhrad, kdy jim stát platí například ubytování v Praze nebo cestovné, rychle zvykli.

Například senátor za volební obvod Kutná hora Jaromír Strnad (ČSSD) se dušoval, že nepotřebuje pronajímat na náklady státu byt v Praze. "Doma by mi to ani nedovolili. Budu dojíždět," tvrdil po uzavření volebních uren v roce 2010.

Podle informací zveřejněných Senátem ovšem nakonec k pronájmu bytu přistoupil a čerpá na něj plnou náhradu - tedy 204 tisíc korun ročně.

"Ano, to jsem říkal. Domů jsem se ale vracel kolem desáté, jedenácté večer, pak se zase vracel ráno do Prahy. Jinak to prostě dělat nejde," tvrdí dnes s tím, že pronájmu bytu dal přednost před ubytovnou Senátu kvůli rychlejšímu vyřízení problému s bydlením.

Stejně v porovnání dopadl i další sociální demokrat - Antonín Maštalíř. "Jsem připraven jezdit pravidelně do Prahy pendolinem. Stojí mne na celý rok 20 tisíc, víc nepotřebuji," tvrdil po svém zvolení ostravský senátor.

Takto vypadají dokumenty o senátorských náhradách.
Takto vypadají dokumenty o senátorských náhradách. | Foto: Aktuálně.cz

Podle informací zveřejněných Senátem ovšem své předsevzetí nesplnil. Za dopravu vyčerpal v roce 2011 částku 373,2 tisíce korun, tedy plnou sumu, na kterou má jako zástupce vzdáleného regionu nárok.

Nyní tvrdí, že si peníze nenechal. "Přibližně 150 tisíc jsem věnoval na charitu," reagoval na dotaz Aktuálně.cz a odkázal na své internetové stránky. Když ovšem deník Aktuálně.cz oponoval, že peníze přece dostává na cestování, uvedl, že to bere "substitučně". "Chci to společnosti vrátit," zdůrazňuje.

Maštalíř vedle senátorování vede i radnici ostravského městského obvodu Slezská Ostrava.

Nevyčerpá jen 96 korun

Podle přehledu vyčerpaných náhrad zveřejněných Senátem je téměř "do mrtě" vyčerpává také frýdecko-místecký senátor za ČSSD Petr Gawlas. V součtu jde jemu nebo na jím využívané služby 1 636 800 korun. Z celkové sumy, na niž má jako senátor nárok, tak nevyčerpá pouhých 96 korun.

Obdobně je na tom i jeho stranický kolega z Karviné Radek Sušil. Ten má celkově nárok na 1 586 984 korun na náhradách ročně. Z přiděleného balíku nevyčerpal pouze 2436 korun.

Jen 11 400 korun nevyčerpal ze svých náhrad brněnský lidovec Stanislav Juránek, který vedle Senátu působí i jako náměstek jihomoravského hejtmana. Ušetřil je za kancelář. Celkově má nárok k senátorskému platu navíc na 1 635 300 korun.

Základní plat senátora v současnosti činí 56 847 korun. K tomu má zákonodárce v horní komoře Parlamentu ze zákona nárok na dopravné, které se odvíjí podle vzdálenosti od 22,8 po 34,2 tisíce korun. Dále: 9,1 tisíce korun na reprezentaci a stravování při tuzemských cestách, 14,2 tisíce na odborné studie, sedm tisíc na telefon a 17 tisíc na ubytování pro mimopražské.

Vedle toho státní kasa platí ještě pronájem kanceláře. Příspěvek je obdobně jako u "dopravného" rozčleněn. Tentokrát podle velikosti města, kde kancelář sídlí. V Praze má senátor nárok na 27 tisíc, v Brně, Ostravě a Plzni o dva tisíce méně a suma postupně klesá až na 9 tisíc u obcí s velikostí pod tisíc obyvatel.

Na asistenty pak má každý senátor k dispozici 36 tisíc korun. Zdravotně handicapovaní členové horní komory pak navíc mají nárok na 11,4 tisíce korun na osobního asistenta či průvodce. Nově jsou náhrady ovšem zdaněny.

 

Právě se děje

Další zprávy