Poslanci senátory nenapodobí, své příjmy na web nedají

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 3. 2012 18:50
Sněmovna bude zatím dál zveřejňovat náhrady pro poslance jen na vyžádání
Naše náhrady? Řekneme jen na vyžádání...
Naše náhrady? Řekneme jen na vyžádání... | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zatímco na webových stránkách Senátu se od středy každý volič může podívat, jak ten který senátor využívá náhrady, které mu v souvislosti s výkonem funkce náležejí, sněmovna nic takového zatím v dohledné době neudělá.

Senát si původně za informace o náhradách účtoval vysoké sumy. Vloni napočítal našemu deníku částku 27 840 korun za kompletní přehled, jaké částky a na co zákonodárci v horní komoře dostávají.

Sněmovna sice přehled zveřejňuje také, ale jen na požádání. Teď ji ale Senát předběhl v tom, že informace o náhradách senátorů budou nejen zdarma, ale veřejně přístupné bez jakýchkoliv dalších úkonů.

"Kancelář sněmovny tyto věci zveřejňuje. Dávno už je na vyžádání dávala. To, co udělal Senát, není tedy nic přelomového," reagovala Eliška Klepalová, tisková tajemnice předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS).

Sněmovní komise: Zatím nic

Navzdory informacím, že něco podobného jako Senát možná chystá i sněmovna - třeba v souvislosti s vývojem nových webových stránek dolní komory, v dohledné době zřejmě náhrady poslanců v přehledné tabulce na webu nebudou.

"Nic o tom nevím, zatím jsme se o tom v komisi nebavili," říká předseda stálé komise pro kontrolu činnosti kanceláře sněmovny Václav Votava (ČSSD), která má podobné věci na starosti.

"Vím, že pan kancléř zveřejňuje objemy čerpání," dodává Votava.

Kancelář Senátu ve středu vyvěsila na internetových stránkách jmenovitý přehled náhrad, které k platu inkasují senátoři. Jsou to peníze na asistenty, na expertní posudky, cestovné, na bydlení či na kancelář. 

Voliči tak budou mít přehled, kolik senátor čerpá. Budou si ale muset dohledat, komu senátoři, respektive Senát za služby platí.

#wikbox

 

Právě se děje

Další zprávy