Senát vám ušetří peníze. Slevil z 27 840 na zadarmo

Martina Machová Martina Machová
29. 2. 2012 10:30
Kancelář po naléhání zveřejnila, na co inkasují senátoři náhrady k běžnému platu
Zakladatel a šéf senátního slevomatu Milan Štěch.
Zakladatel a šéf senátního slevomatu Milan Štěch. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Je 27 840 korun hodně, nebo málo? Před rokem položilo Aktuálně.cz  čtenářům stejnou otázku a dnes už zná její pokračování.

Politici splnili slib a ode dneška vám těch bezmála třicet tisíc ušetří. Kancelář Senátu totiž na webových stránkách horní komory ve středu zveřejnila přehled náhrad, které ke svému platu inkasují senátoři.

Jde o peníze, jež dostávají na asistenty, cestovné, na bydlení či na kancelář.

A právě částku 27 840 korun si loni naúčtovala, když Aktuálně.cz požádalo o kompletní přehled, jaké částky a na co zákonodárci v horní komoře dostávají. Nyní tyto informace budou viset na webu zdarma, voliči si ovšem budou muset dohledat, komu senátoři, respektive Senát za služby platí. 

Ten účet jsme si fakt nevymysleli.
Ten účet jsme si fakt nevymysleli. | Foto: Martina Machová

Zveřejnění údajů o náhradách slíbil před rokem předseda Senátu Milan Štěch. "Rozhodl jsem se podpořit zveřejňování náhrad senátorů na webových stránkách Senátu, protože jsem přesvědčen, že v Senátu postupujeme v souladu se zákony a obvyklou praxí v okolních zemích," uvedl v předvečer zveřejnění údajů.

Ve svém prohlášení dále zdůraznil, že by se veřejné instituce měly vůči občanům chovat maximálně transparentně a jejich představitelé by si měli stále uvědomovat, že jejich posláním je jednat v zájmu občanů.

Informace o čerpání náhrad jsou totiž pro voliče užitečné. Mohou jim ukázat obrázek, jak jejich zástupci v politice nakládají s veřejnými penězi.

Tak Aktuálně.cz například na loňském draze zaplaceném seznamu zjistilo, že senátor Tomáš Töpfer z ODS pobírá plný sedmnáctitisícový příspěvek na kancelář, kterou si najímá ve vlastním Divadle Na Fidlovačce.  

Senátor sociální demokracie Marcel Chládek zase inkasoval rok sedmnáctitisícový příplatek na bydlení v Praze, i když v té době už vlastnil dům v Hositivici vzdálené od jeho pracoviště asi tak dvacet minut jízdy autem. 

Podobné případy pak už byly odhaleny i ve sněmovně, která však dosud přehled náhrad v takovém rozsahu nezveřejnila.

Přitom média v minulosti přinesla příklad mnohem flagrantnějšího zneužívání náhrad než u senátorů. Stačí připomenout několik let starý případ předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky, který z náhrad financoval hypotéku svého nového pražského bytu.

Aktuálně.cz také zjistilo, že komunistická poslankyně Miloslava Vostrá inkasuje léta v plné výši 17 tisíc korun příspěvek na bydlení, i když má také trvalé bydliště kousek za Prahou. Zjistilo se nadto, že tyto peníze putují na účet stranické ubytovny komunistů. (Podobný postup praktikuje řada zákonodárců KSČM už léta.) 

Sněmovna v čele s Miroslavou Němcovou se ovšem rozhodla vyčkat, s čím přijde Senát, a pak se rozhodne, zda bude kolegy z horní sněmovny v jejich aktivitě následovat. 

Události minulého roku ukázaly, že čin Senátu je v české politice spíše ojedinělý. Aktuálně.cz to poznalo, když v rozsáhlém projektu požádalo jednotlivá ministerstva, aby zveřejnila přehled odměn svých vrcholných zaměstnanců. Až na čestné výjimky se získání těchto údajů neobešlo bez průtahů a některé centrální úřady včetně Úřadu vlády ignorují zákon o veřejném přístupu k informacím už celé měsíce. 

 

Právě se děje

Další zprávy