Mynář na sjezdu SPOZ podpoří kandidaturu Štengla

ČTK ČTK
20. 3. 2013 17:53
Podle Mynáře je logické, aby se úspěšný regionální lídr stal novým šéfem strany
Vratislav Mynář
Vratislav Mynář | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezidentův kancléř a dosavadní předseda zemanovců Vratislav Mynář podpoří na sobotním sjezdu strany jako svého nástupce prvního místopředsedu Zdeňka Štengla.

Podle Mynáře je logické, aby se úspěšný regionální lídr stal novým šéfem strany, která v názvu nese jméno prezidenta Miloše Zemana.

Hlava státu je čestným předsedou neparlamentní strany, které se po prezidentské volbě v průzkumech veřejného mínění mírně zvýšily volební preference.

Mynář byl předsedou Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) od roku 2010, po dohodě se Zemanem zůstane nadále pouze krajským lídrem na Zlínsku.

Prezident prohlásil, že úřad kancléře nelze využívat k propagaci jakékoli politické strany. Mynář tak nebude kandidovat ani na místopředsedu zemanovců.

"Mám svého favorita, kterého podpořím i ve svém projevu. Je jím Zdeněk Štengl," řekl Mynář.

Zeman opět míří do Ostravy

Sedmačtyřicetiletý Štengl je předsedou krajské organizace strany v Pardubickém kraji. Loni na podzim byl zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje, kde se stal místopředsedou výboru pro regionální rozvoj a evropské fondy.

Podle MF dnes Štengla loni v prosinci stranický kolega a nový krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek zaměstnal na svém odboru, kde "má na starosti evropské projekty týkající se silničních staveb a dělá styčného důstojníka pro organizátora veřejné dopravy".

Nový prezident Zeman bude čestným hostem čtvrtého sjezdu Strany práv občanů, který se uskuteční v pražském Top hotelu. Tedy na stejném místě, kde oslavil vítězství ve finále prezidentské přímé volby.

Na sjezdu Zeman přednese projev, podobně jako minulý pátek na sjezdu opoziční ČSSD v Ostravě, kde byl také hostem.

Osvětimany kancléře Mynáře:

"Na sjezdu ČSSD vzbudil vlnu nadšení. Očekávám, že podobné to bude u nás," řekl Mynář. Zeman v Ostravě řekl, že si jako občan přeje vítězství ČSSD ve volbách do Sněmovny. Strana, jejímž byl dlouholetým předsedou, je mu názorově blízká.

Současnou pravicovou koalici by podporovat nemohl, řekl delegátům sjezdu sociální demokracie. V den svého volebního vítězství Zeman v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že zůstane voličem i čestným předsedou SPOZ.

Mynář ve středu uvedl, že si přeje, aby po příštích volbách měla největší rozhodovací sílu ve Sněmovně levice. O tom, s kým by se levicová SPOZ mohla po případném volebním úspěchu spojit, je podle něj předčasné uvažovat.

SPOZ hlásí stovky nových členů

Po úspěchu čestného předsedy Zemana v přímé volbě prezidenta se podle něj do SPOZ hlásí stovky nových členů. V celé republice strana přibrala zhruba 500 nových lidí, uvedl.

Předsednictvo strany před časem doporučilo krajským organizacím, aby byly při přijímání nových členů opatrné.

Štengl podle dostupných informací před vstupem do politiky 21 let pracoval u policie, byl kriminalista a službu opustil v roce 2005. Poté podnikal a byl členem statutárních orgánů několika firem.

Zeman promluvil i na sjezdu ČSSD, podívejte se:

V nedávné prezidentské kampani byl členem volebního týmu Miloše Zemana. Na svém facebookovém profilu podle médií napsal, že "(Karel) Schwarzenberg kandiduje na Hrad jen aby zrušil Benešovy dekrety a otevřel cestu sudeťákům k navrácení majetku. Chce, abychom byli opět protektorátem Německa."

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg to odmítl jako nesmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy