Mrština odešel z ČSSD. Kvůli nevěstinci a lustraci

Eva Benešová
24. 2. 2009 19:30
Politik požádal náchodskou organizaci ČSSD o ukončení členství ve straně
Oranžová je barva naše. Stovky růží pro Brňany přivezli sociální demokraté na oficiální zahájení předvolební kampaně
Oranžová je barva naše. Stovky růží pro Brňany přivezli sociální demokraté na oficiální zahájení předvolební kampaně | Foto: Attila Racek

Náchod - Miloslav Mrština opouští řady sociálních demokratů. Na podvečerním zasedání náchodské organizace ČSSD sám požádal o ukončení členství ve straně.

Učinil tak těsně poté, co ho náchodští kolegové patnácti hlasy ku šesti odmítli ze strany vyloučit. "Místní organizace rozhodla, že nesouhlasí s vyloučením pana Mrštiny z ČSSD. Bezprostředně po hlasování však pan Mrština členství na vlastní žádost ukončil," řekl Aktuálně.cz předseda místního sdružení Ladislav Tichý.

Mrština: Chtěl jsem vědět, zda mi věří  

Mrština svůj krok vysvětlil tím, že mediální rozruch okolo jeho údajných kauz poškozuje stranu. "Jako nestraníkovi se mi bude lépe bojovat proti těm, kteří toto vyprovokovali," uvedl.

"Své rozhodnutí jsem oznámil až po hlasování, protože jsem chtěl vědět, jak se na mě dívá vlastní organizace. Zda jsem je nezklamal a zda mi důvěrují," doplnil Mrština.

Jeho odchod ze strany požadoval předseda strany Jiří Paroubek. Jako důvod uváděl nevyjasněné problémy se státními dotacemi pro Mrštinův hotel Vyhlídka, ve kterém byl dříve provozován nevěstinec, a pochybnosti o pravosti jeho lustračního osvědčení.

Proubek současně přislíbil, že jakmile se Mrština očistí, může se do strany vrátit.

Deník s těmito kauzami přišel pár dní před zahájením sjezdu ČSSD. Upozornil na to, že StB si vedla spis na jméno Miroslav Mrština, v němž měla být politikova fotografie z občanského průkazu. Mrština jakoukoliv spolupráci popřel.

Miliony pro náchodský hotel

Podle stejného deníku navíc socialisté posílali Mrštinovi v roce 2005, kdy byli vládní stranou, z rozpočtu milionové dotace.

Více než milion měl Mrština obdržet na rekonstrukci hotelu, další zhruba čtyři miliony na projekt, v jehož rámci se v hotelu pořádaly kursy pro zdravotně postižené.

Politik deníku Aktuálně.cz přiznal, že hotel v 90. letech minulého století pronajímal a nájemce v jedné jeho části skutečně provozoval noční klub. Tvrdí však, že pronájem pro nevěstinec skončil v roce 1999. "Dotace přišly o několik let později."

Miroslav Mrština patřil k vlivným politikům ČSSD. Několik let vedl stranu v Královéhradeckém kraji a byl i členem jejího celorepublikového předsednictva.

 

Právě se děje

Další zprávy