Mrština na čas odchází z ČSSD, prý ji nechce poškodit

Eva Benešová
13. 2. 2009 14:06
Podle předsedy Paroubka se vrátí, jakmile se očistí od všech afér
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Člen královéhradecké ČSSD Miroslav Mrština dočasně opouští stranu.

Údajně ji nechce poškodit v souvislosti s negativním lustračním osvědčením, které mu v roce 1999 vydalo ministerstvo vnitra.

"Očekáváme, že si požádá o nové. V případě, že by bylo jiné, než to stávající, podá na ministerstvo vnitra žalobu," řekl novinářům předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. "Předpokládáme, že nikdy nebyl vědomým spolupracovníkem Státní bezpečnosti."

Mrštinu podle něj k odchodu nikdo nenutil, šlo o jeho iniciativu. "Neviděl způsob obrany v této mediální histerii. Poté, co dojde k vyjasnění problémových záležitostí s dotacemi, požádá o novou lustraci a získá negativní osvědčení, bude v jiné pozici," vysvětlil Paroubek.

Den po nevěstinci StB

Sám královéhradecký politik už dal najevo, že ve chvíli, kdy bude mít nové osvědčení, se do strany vrátí.

Pochybnosti o pravosti jeho lustračního osvědčení zveřejnil deník MF DNES. StB si podle něj vedla spis na jméno Miroslav Mrština, v němž měla být politikova fotografie z občanského průkazu. On sám se ovšem brání, že písmo ve spisu není jeho. "Prohlašuji, že jsem nebyl spolupracovníkem StB a informace dnešní MF DNES jsou lživé," ohradil se.

Pro Mrštinu jde o druhý problém během několika desítek hodin. Ve čtvrtek stejný deník informoval, že před lety dostal od státu několikamilionové dotace, které měl použít na rekonstrukci svého hotelu, v němž byl nevěstinec. Politik nařčení odmítá.

Ploc byl něco úplně jiného, tvrdí Paroubek

S lustračním osvědčením měl nedávno potíže i další z politiků ČSSD - někdejší skokan na lyžích a nyní poslanec Pavel Ploc. Loni v červenci totiž vyšlo najevo, že byl před rokem 1989 důvěrníkem Vojenské kontrarozvědky. Té měl donášet na sportovce Dukly Liberec.

Narozdíl od Mrštiny ale nemusel členství přerušit. "Jde o naprosto rozlišné případy. Pan Ploc okamžitě požádal o nové osvědčení a to také získal. Uvidíme, jak dopadne pan Mrština," nechal se slyšet Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy