Modrý Klaus se 'naučil' arabsky, teď přijde japonština

Pavel Baroch
10. 2. 2010 22:37
Koncem února vyjde kniha "Modrá, nikoli zelená planeta" už v patnáctém jazyce
Pro ty, kdo potřebují překlad. Autor: Václav Klaus. Název: Modrá, nikoli zelená planeta
Pro ty, kdo potřebují překlad. Autor: Václav Klaus. Název: Modrá, nikoli zelená planeta | Foto: Archiv

Praha - Prezident Václav Klaus rozšiřuje své zahraniční portfolio knihy Modrá, nikoli zelená planeta o globálním oteplování.

V neděli se v Egyptě osobně zpúčastnil autogramiády knihy v arabštině, koncem února vyjde publikace v japonštině.

Celkem tak bude kniha přeložena už do patnácti jazyků.

Bez sponzora

"Jsem mimořádně potěšen tím, že moje kniha věnovaná problematice tzv. globálního oteplování vychází i v arabštině, v jazyce, kterým mluví stamiliony lidí," napsal český prezident v předmluvě arabské verze své knihy Modrá, nikoli zelená planeta.

Klaus publikaci představil v Káhiře, když se sešel s význačnými egyptskými podnikateli.

"Kniha nemá žádného sponzora, vydalo jí egyptské nakladatelství," řekl Aktuálně.cz Martin Erva z tiskového odboru prezidentské kanceláře.

Jak vyhrál v Kodani

V předmluvě Václav Klaus jinými slovy píše o tom, co už tvrdí několik let: Ve sporu o globální oteplování nejde o ekologii, ale o svobodu člověka.

Klaus v Egyptě podepisuje svou knihu
Klaus v Egyptě podepisuje svou knihu | Foto: Archiv

"Spor o globální oteplování (či jak se teď módně říká klimatické změny) je dalším dějstvím nikdy nekončící polemiky o svobodu a její význam pro lidskou společnost. Před nedávnem jsme byli svědky pokusu jedné strany tohoto sporu jednoznačně vyhrát nad těmi z nás, pro které je svoboda zásadním předpokladem lidské budoucnosti," napsal Klaus pro své arabské čtenáře.

"Tímto pokusem byla Kodaňská konference, která měla za cíl nikoli zastavit probíhající, pravděpodobně jen cyklické mírné globální oteplování (které se ostatně v posledních deseti letech stejně zastavilo), ale zabrzdit ekonomický růst a zvyšování prosperity, zejména v méně vyspělých zemích, které v současnosti mají zcela nevyhnutelně jiné priority než bohaté průmyslové země," uvedl český prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy