V boji o oteplování musím ještě přitvrdit, píše Klaus

Pavel Baroch
11. 3. 2009 19:35
Prezident se sešel s britským odpůrcem změn klimatu
Václav Klaus jako čestný host u lidovců.
Václav Klaus jako čestný host u lidovců. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus má za to, že je ve svém světovém tažení proti všem, kteří varují před globálním oteplování, příliš měkký. A hodlá přitvrdit.

Přiměla ho k tomu kniha jeho známého, bývalého ministra vlády Margaret Thatcherové - lorda Nigela Lawsona. Britský politik má na klimatickou změnu velmi podobné názory jako Klaus.

Své myšlenky přepsal Lawson do knihy Vraťme se k rozumu - O globálním oteplování střízlivě a bez emocí, která právě vyšla v českém překladu s úvodem od prezidenta Klause.

"Pro mne z toho všeho, po pečlivém prostudování knihy, plyne závěr, že mám být se svými názory ještě tvrdší a nemilosrdnější, než jsem byl dosud," vzkázal českým čtenářům Klaus, který se ve středu s Nigelem Lawsonem setkal na Pražském hradě.

Klaus přitom napsal knihu ve stejném duchu, pojmenoval ji Modrá, nikoli zelená planeta. "Moje kniha byla vydána o rok dříve, ale říkám zcela upřímně, že kdyby to bylo opačně, rád bych z Nigela Lawsona extenzivně citoval," napsal Klaus v předmluvě.

Foto: Ludvík Hradilek

Jakoby od sebe opisovali

Lord Lawson, v současnosti člen Horní komory britského parlamentu, se v Praze zúčastnil 9. energetického kongresu, kde představil i svou knihu Vraťme se k rozumu. A našel si i čas na krátkou schůzku s Klausem, s nímž se v minulosti sešel už několikrát.

Při čtení obou knih - Klausovy Modrá, nikoli zelená planeta a Lawsonovy Vraťme se k rozumu - to vypadá, jako by oba politici od sebe opisovali.

"Plně souhlasím s Nigelem Lawsonem i v tom, že 'nedělat nic je lepší, než udělat něco hloupého'. Máme-li se snažit zachránit naši modrou planetu, pak to není před klimatickými změnami, ale 'před vstupem do nové éry nerozumu'," napsal Klaus.

Naproti kavárně Slávia - hned vedle Národního divadla stoji provizorní billboard s reklamou na prezidentovu knihu.
Naproti kavárně Slávia - hned vedle Národního divadla stoji provizorní billboard s reklamou na prezidentovu knihu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Pryč s novým náboženstvím

Lawson i Klaus přirovnávají hnutí proti globálnímu oteplování za nové náboženství. "Obsahuje zrnko pravdy - a obrovskou kupu nesmyslů. A tyto nesmysly mohou být ve svém důsledku zhoubné," píše Lawson, podle něhož snahy za záchranu klimatu představují velkou hrozbu pro ekonomiku.

Klaus ve své knize ostře kritizuje Kjótský protokol, jehož smyslem je omezování produkce skleníkových plynů. Mezinárodní dohodu označuje jako "evidentně fatální omyl".

Mimo jiné proto, že podvazuje ekonomický růst, který je podle prezidenta Kluase jedinou zárukou zvládání všech budoucích, i ekologických nástrah.

Greenpeace v Česku: Aktivista před vchodem do kavárny Slavie, v níž právě podepisoval Václav Klaus svou knihu o absurditě gloválního oteplování. Muž v masce prezidenta představil prý další díl, který ponese název "Placatá, nikoli kulatá Země" s podtitulem "Co je ohroženo: klima nebo zdravý rozum?"
Greenpeace v Česku: Aktivista před vchodem do kavárny Slavie, v níž právě podepisoval Václav Klaus svou knihu o absurditě gloválního oteplování. Muž v masce prezidenta představil prý další díl, který ponese název "Placatá, nikoli kulatá Země" s podtitulem "Co je ohroženo: klima nebo zdravý rozum?" | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Klaus nezapomněl na komunismus

Více než globálního oteplování bychom se podle Klause měli obávat environmenatilismu, který - už několikrát - srovnává se socialismem a marxismem.

Na toto téma nezapomněl ani v předmluvě k britské knize Vraťme se k rozumu - O globálním oteplování střízlivě a bez emocí.

"Zdůraznit bych chtěl i Lawsonovu velmi potřebnou kritiku Mezinárodního panelu OSN o změně klimatu ta jeho výrok, že pro Čínu a Indii by bylo řešením 'investovat do atraktivní veřejné dopravy a do nemotorizovaných forem dopravy'. Nemotorizované formy dopravy si představuju jako kolo, rikšu, osla nebo slona. Nebo snad rogalo. To už ale je čirý komunismus navíc neuvěřitelná arogance. Úvahu o tom, že do komunismu nepatří soukromé automobily, si ze svého mládí dost dobře pamatuji," napsal Klaus.

Foto: Aktuálně.cz

Nikdo mou knihu nechtěl

Významný britský politik Lawson je stejně jako Klaus dlouholetým kritikem boje proti změnám klimatu. Stejně jako Klaus kritizoval přijetí Kjótského protokolu. A ve své knize dokonce tvrdí, že měl s jejím vydáním problémy, protože ji žádná nakladatelství nechtělo.

"Propagoval ji sice věhlasný literární agentm odmítlo ji však každé britské nakladatelství, jemuž byla nabídnuta, a že jich bylo opravdu hodně," napsal Lawson.

"Jeden odmítavý dopis uváděl: Mám obavy, že tato přesvědčivě vyargumentovaná kniha odporuje převládajícímu mínění tak dalece, že jen velmi těžko naleznete dostatečně široký trh," uvedl britský politik.

Foto: Aktuálně.cz
Diskutovali jste: Škodí Klaus pověsti Česka ve světě?
 

Právě se děje

Další zprávy