Nečas spěchá. O důvěru si jeho vláda řekne 10. srpna

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 7. 2010 13:02
Nový kabinet hned po jmenování zamířil do Strakovy akademie k prvnímu zasedání
Jmenování vlády
Jmenování vlády | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident republiky Václav Klaus na Pražském hradě jmenoval novou vládu premiéra Petra Nečase.

Složily ji tři strany - Občanští demokraté, TOP 09 a Věci veřejné. Prioritami nového kabinetu má být rozpočtová ukázněnost a boj proti korupci.

Premiér Petr Nečas hned po jmenování vlády svolal její první zasedání, po kterém řekl, že chce mít vládní programové prohlášení hotové do 4. srpna. O šest dní později by sněmovna měla hlasovat o vyjádření důvěry jeho kabinetu. O vyslovení důvěry musí vláda požádat do 30 dnů po svém jmenování.

Na Hrad pěšky 

První den vlády začal ráno tím, že nastupující ministry přivezl k Hrzánskému paláci autobus, od něj pak šli na Hrad pěšky.

"Vážený pane prezidente, na základě vašeho jmenování premiérem jsem sestavil vládu. Dovolte mi, abych vám představil jednotlivé členy vlády," předstoupil krátce po desáté hodině před Václava Klause Petr Nečas.

Ministři pak postupně složili Ústavou předepsaný slib, který stvrdili svým podpisem.

Klaus pak ministrům popřál úspěch. "Je to šestá vláda, kterou jmenuji," připomněl prezident, který podle svých slov doufá, že půjde o stabilní kabinet. "Velmi bych si přál, aby to byla vláda poslední, kterou budu jmenovat," dodal Klaus.

Po jmenování odjel nový vládní tým opět autobusem do Strakovy akademie, kde je v zahradě Strakovy akademie přivítal předseda končící vlády Jan Fischer.

Jan Fischer si působení svého kabinetu pochválil. Podle něj měl za úkol hlavně zajistit chod státu, nedopustit rozval veřejných financí a reprezentovat zemi navenek ve chvíli, kdy přebíral vládní odpovědnost během předsedniství EU.

"Ohlédnu-li se zpět, jsem přesvědčen, že se to vládnímu týmu podařilo," prohlásil Fischer.

Uvádění do úřadů

Nový premiér začne jednotlivé ministry uvádět do jejich úřadů.

K ruce mu budou na všech ministerstvech i odcházející ministři, s jedinou výjimkou: ministra vnitra Radka Johna nepřivítá odcházející ministr Martin Pecina, ale jeho první náměstek Jiří Komorous, který zároveň na ministerstvu končí, protože ho nový ministr za náměstka nechce.

Uvádění do úřadu začne na ministerstvu zahraničí, kde Jana Kohouta vystřídá Karel Schwarzenberg. Po něm nastoupí na ministerstvo obrany Alexandr Vondra, na ministerstvo vnitra pak právě Radek John, na finance Miroslav Kalousek, na kulturu Jiří Besser a na školství Josef Dobeš.

Ministerstva práce a sociálních věcí se ještě dnes ujme Jaromír Drábek, na spravelnost dorazí Jiří Pospíšil a na životní prostředí Pavel Drobil.

Zbývajících pět ministrů uvede premiér do funkcí zítra.

 

Právě se děje

Další zprávy