Ministr Podivínský bude ve vládě nejdéle do konce roku

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 9. 11. 2013 16:26
Pokud by se zdálo, že jednání o vládě nikam nevede, Podivínský z Rusnokova kabinetu odstoupí
Tomáš Podivínský.
Tomáš Podivínský. | Foto: Vojtěch Marek

Havlíčkův Brod - Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) zůstane ve funkci ministra životního prostředí ve vládě v demisi nejdéle do konce roku. Dohodl se na tom s poslaneckým klubem KDU-ČSL.

Po sobotním jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL v Havlíčkově Brodě to řekl první místopředseda strany Marian Jurečka a dohodu nepřímo potvrdil také Podivínský.

Lidovečtí poslanci se podle Jurečky shodli na tom, že v této výjimečné situaci, kdy je vládu bez důvěry a navíc v demisi a strany zahájily debaty o přípravě příští vlády, současný stav měnit nebudou.

"Pokud by se ale ukazovalo, že jednání nespějí k sestavení vlády v řádu týdnů a provizorní Rusnokova vláda by tady měla být i po Novém roce, pak by se k tomu Tomáš Podivínský postavil a z funkce by odstoupil," řekl Jurečka.

Na tomto řešení, které nemělo formu usnesení, ale vzniklo na základě debaty v poslaneckém klubu, se podle Jurečky všichni shodli.

Podivínský v sobotu řekl, že kolem jeho setrvání ve funkci ministra nejsou žádné spory. "Pan Jurečka není žádný pohádkář," potvrdil nepřímo Jurečkovo vyjádření. Dodal, že ve straně se domluvili, že další vyjádření k funkci ministra médiím dávat nebudou.

Neodejdu, tvrdil dříve

Diskuze o tom, zda by měl Podivínský ve funkci zůstat, se objevily v minulém týdnu. Šéf lidovců, kteří po nedávných volbách slaví návrat do Poslanecké sněmovny, Pavel Bělobrádek i další lidovci měli Podivínskému naznačovat, že by bylo vhodné, aby z úřednické vlády odešel.

Podivínský ale ještě v pátek tvrdil, že svůj ministerský mandát v kabinetu Jiřího Rusnoka chce dokončit bez ohledu na to, jak dlouho bude trvat.

Již dříve také řekl, že pokud by lidovci byli ve vládě, rád by se o post ministra životního prostředí ucházel. Zároveň ale řekl, že na postu nelpí. Je ale přesvědčen, že ve straně není "pevnějšího odborníka na životní prostředí, než je on".

Podivínský je členem KDU-ČSL od roku 1997. Po devíti letech vystoupil ze strany na protest proti možné účasti strany ve vládě za tiché podpory komunistů. Asi po roce se k lidovcům vrátil. KDU-ČSL se v říjnových volbách po tříleté pauze znovu dostala do Poslanecké sněmovny a mohla by být v nové vládě koaličním partnerem ČSSD a hnutí ANO 2011.

Členem úřednické Rusnokovy vlády, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman, je Podivínský od léta. Kabinet nezískal důvěru předchozí Sněmovny a od té doby vládne v demisi.

 

Právě se děje

Další zprávy