Lidovcům hrozí spor, nechtějí Podivínského za ministra

Domácí Domácí
7. 11. 2013 10:10
Současný ministr získal ve volbách poslanecký mandát, strana chce, aby z vlády odešel.
Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský.
Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Od voleb ještě neuběhly ani dva týdny a na obzoru je po rozkolu v ČSSD další vnitrostranický spor o současné i budoucí vládě. Tentokrát ovšem hrozí lidovcům.

Do Sněmovny se totiž mimo jiné dostal současný ministr životního prostředí v demisi a lídr moravskoslezské kandidátky KDU-ČSL Tomáš Podivínský.

A jak serveru Česká pozice řekly dva důvěryhodné zdroje, část strany nyní požaduje jeho odchod z Rusnokovy vlády. Podivínský slavil ve volbách nebývalý úspěch. Získal totiž ve volbách pro lidovce dva mandáty, s čímž strana příliš nepočítala.

Sám Podivínský ale odmítá, že by byl vyzván k odchodu. "Nevím, co kdo kde po Praze říká," odpověděl serveru.

A vyjadřovat se zatím nechce ani vedení strany. "Počkejte na víkend, pak bude mít smysl se vyjádřit," řekl k tomu serveru předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Podle serveru se celostátní výbor KDU-ČSL usnesl, že Bělobrádek bude s Podivínským o jeho odchodu z vlády jednat. Člen výboru Pavel Svoboda řekl, že o ničem takovém neví, protože je nyní v cizině.

"Kromě toho o záležitostech z celostátního výboru bych s vámi stejně mluvit nemohl. Sorry," dodal. Bližší informace odmítl říct i Jan Kasal, který je také členem výboru.

Priority v nové vládě

Bělobrádek již v červenci řekl, že Podivínský kvůli své funkci ve vládě pozastavil své členství ve straně.

"Jeho angažmá v resortu životního prostředí nebylo a není na základě stranické příslušnosti, ale odbornosti, kterou již předvedl. S jeho jmenováním jsem byl seznámen od pana ministra několik hodin před jeho jmenováním," řekl tehdy Bělobrádek. Teď je tedy zřejmě vše jinak.

Pozice Podivínského navíc může zkomplikovat vyjednávání o vládě. Pokud se totiž strana dohodne s ČSSD a ANO na vládní koalici, mohla by získat tři až čtyři resorty.

A podle serveru by chtěl Podivínský v takovém případě na ministerstvu životního prostředí pokračovat.

Taková situace by se však nehodila vyjednávacímu týmu lidovců, resort totiž není jejich hlavním zájmem. Server proto naznačuje, že pokud se Podivínský nebude chtít postu vzdát, problém může brzy přerůst v ostrý vnitrostranický spor.

 

Právě se děje

Další zprávy