Podivínský: Nátlak lidovců nechápu, z vlády neodstoupím

ČTK ČTK
8. 11. 2013 14:34
Ministr životního prostředí nehodlá vyslyšet požadavky, aby odešel z Rusnokovy vlády
Tomáš Podivínský se stává ministrem v Rusnokově vládě.
Tomáš Podivínský se stává ministrem v Rusnokově vládě. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr životního prostředí v demisi a nový poslanec Tomáš Podivínský nechce odstoupit z úřednické vlády, přestože někteří spolustraníci z KDU-ČSL požadují, aby odešel.

Podle informací ČTK se jim nelíbí, že je členem kabinetu, proti kterému se lidovci vymezují.

Podivínský výzvy k odstoupení nechápe a svůj ministerský mandát v kabinetu Jiřího Rusnoka chce dokončit bez ohledu na to, jak dlouho bude trvat. Pokud by lidovci byli součástí nové vlády, rád by se ucházel o tento ministerský post znovu.

Šéf lidovců, kteří po nedávných volbách slaví návrat do Poslanecké sněmovny, Pavel Bělobrádek už Podivínskému prý naznačoval, že by bylo vhodné, aby z úřednické vlády odešel. Podivínský ale chce pracovat na MŽP tak dlouho, dokud nebude nová vláda.

"Voličům jsem slíbil, že takto budu pracovat dál. V Moravskoslezském kraji to ohodnotili výsledkem, který máme. Jako jediní jsme dali o mandát navíc," reagoval Podivínský, který byl volebním lídrem KDU-ČSL v Moravskoslezském kraji. Lidovci zde získali dva poslanecké mandáty.

Podle šéfa lidovců je výzva k odchodu z ministerstva věcí celostátního čtyřiadvacetičlenného výboru strany. S Bělobrádkem bude Podivínský jednat zřejmě už dnes na neformálním setkání poslaneckého klubu v Havlíčkově Brodě.

Podivínský je členem KDU-ČSL od roku 1997. Po devíti letech vystoupil ze strany na protest proti možné účasti strany ve vládě za tiché podpory komunistů. Asi po roce se k lidovcům vrátil.

Na postu ministra nelpí

Pokud by lidovci byli ve vládě, rád by se o post ministra životního prostředí ucházel, zároveň tvrdí, že na postu nelpí. Je ale přesvědčen, že ve straně není "pevnějšího odborníka na životní prostředí, než je on".

Před tím, než stanul v čele ministerstva, působil na MŽP jako náměstek. Pokud by se stal ministrem, neví, zda by stíhal pracovat i ve Sněmovně. "Rozhodnu se pro tu funkci, kde budu moct udělat víc pro lidi," dodal.

Lidovci se proti dočasné vládě staví, některým členům strany tak ministrovo působení v Rusnokově kabinetu není po chuti. Stranické špičky zároveň jednají s ČSSD a hnutím ANO o případném vytvoření povolební koalice, která by nahradila úřednický kabinet.

Zástupci obou stran v pátek řekli, že platí jejich dřívější postoj k možnému vstupu do vlády s ČSSD. Buď do vlády půjdou obě strany, nebo ani jedna. V úvahu připadá také tolerance menšinové vlády ČSSD.

Podivínský je členem Rusnokovy vlády od léta. Kabinet nezískal důvěru předchozí Sněmovny a od té doby vládne v demisi.

 

Právě se děje

Další zprávy