Ministr Janota neví, jestli bude ještě psát rozpočet

Petr Holub
9. 6. 2010 15:45
Pokud nová vláda vznikne do poloviny července, nechá to příštímu ministrovi
Ministr financí Eudard Janota: Tak to pozor, já to klidně sepíšu.
Ministr financí Eudard Janota: Tak to pozor, já to klidně sepíšu. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr financí Eduard Janota váhá, zda má ještě sestavovat státní rozpočet na příští roku. Pokud nová vláda vznikne do poloviny července, nechal by nevděčnou práci svému nástupci.

Opožděná příprava rozpočtu tak má nový scénář.

Ve středu bude současný ministr financí Eduard Janota informovat očekávaného premiéra Petra Nečase (ODS) o současném stavu veřejných financí.

V úterý 15. června se sejde pod Janotovým vedením rada ekonomických ministrů, která schválí doporučení, jak rozpočet na rok 2011 sestavit včetně potřebných úspor ve výši 60 miliard.

Doporučení od ministrů Fischerovy vlády mohou více či méně využít jejich nástupci.

"Pokud ale nová vláda nevznikne do desátého nebo patnáctého července, budu muset předložit návrh rozpočtu včetně výdajů a příjmů jednotlivých kapitol sám," upozornil Janota, že stále existuje druhá varianta.

Neexistuje třetí možnost, kdy rozpočet předloží ještě současný ministr financí podle požadavků budoucí vlády.

"Buď bude o rozpočtu rozhodovat nový ministr, anebo budu rozhodovat já," zdůraznil Janota.

Vyšším daním se nevyhnete

Janota už dříve prohlásil, že chce dvě třetiny úspor zajistit škrty ve výdajích, třetinu zvýšením nepřímých daní a zavedením druhé sazby daně z příjmu fyzických osob.

Vyšší sazbou mají být zdaněny příjmy, které budou nad stropem pojistného, tedy nad čtyřnásobkem nebo šestinásobkem průměrné mzdy.

Politici budoucí koalice zatím zvyšování daní během úspor odmítají. „Až uvidí konkrétní čísla, tak možná změní názor," míní Janota.

Vyhlídky na bruselský protektorát

Ministr financí oznámil rozpočtový scénář po návratu ze setkání s evropskými ministry v Lucemburku.

Domlouval s nimi koordinaci příprav rozpočtu v jednotlivých evropských zemích. Podle Janoty nepůjde o to, aby Evropská unie schvalovala rozpočty členských zemí.

Zřejmě už v druhém čtvrtletí příštího roku ale ministři financí pošlou do Bruselu výdajové rámce rozpočtů na rok 2012. Evropští úředníci je ministrům vrátí s připomínkami, například budou hodnotit, do jaké míry rozpočet zlepší konkurenční schopnosti jednotlivých zemí.

"Například při vysoké míře zadlužení nebudou členské státy schopny konkurovat," přiblížil debatu v Lucemburku Janota. Podobně mohou šance států na globálním trhu snížit nepromyšlené škrty.

"Z Bruselu přijde pouze doporučení pro ministra financí, vláda a parlament se tím nebudou muset řídit," odmítl Janota úvahy, že státům hrozí finanční protektorát Evropské unie.

Koordinaci rozpočtů ještě musí schválit Rada Evropské unie a Evropský parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy