Fischerova vláda porušila zákon, nemá návrh rozpočtu

Petr Holub
5. 6. 2010 14:43
Vláda nemá ani návrh rozpočtu, ani neschválila výdajové rámce rozpočtu na léta 2011-2013
Symbol spořivé vlády, oblíbený ministr financí Eduard Janota, možná v rukou něco má. Ale nedá.
Symbol spořivé vlády, oblíbený ministr financí Eduard Janota, možná v rukou něco má. Ale nedá. | Foto: Jan Langer

Praha - Rozpočet je v kritickém stavu. Proto ve volební kampani získaly hlasy strany, které varovaly, že rozpočtový deficit dosáhne řecké úrovně 14 procent HDP. Proto navrhuje předseda ODS Petr Nečas sestavit "vládu rozpočtové odpovědnosti".

Hrozící katastrofu nikdo nezpochybňuje, návrh rozpočtu na rok 2011 ale nikdo neviděl.

Vláda totiž ještě nemá ani návrh rozpočtu, ani neschválila výdajové rámce rozpočtu na léta 2011-2013.

O stavu veřejných financí informoval pouze ministr financí Eduard Janota. Médiím oznámil, že vláda musí najít úspory ve výši 60 miliard korun, aby splnila slib Evropské komisi, podle kterého schodek v příštím roce nepřekročí 4,8 procenta HDP.

Na důkaz svých slov však dosud nepředložil žádný dokument.

Jenom půjčit

Fischerův kabinet tak porušuje zákon o rozpočtových pravidlech. V jeho paragrafech stojí, že výdajové rámce na příští tři roky má vláda projednat každý rok do konce dubna. Do konce května musí ministerstvo financí vládě poslat první návrh rozpočtu, vláda ho podle zákona projedná do 20. června.

Premiér Jan Fischer na čtvrteční schůzi tripartity připustil, že rozpočet ani výdajové rámce k dispozici nemá.

Žádné návrhy rozpočtu nejsou na vládním intranetu, neviděli je ani ministři.

"O rozpočtu na příští rok už jsme jednali," popisuje vládní praxi jeden s ministrů, kterému Aktuálně.cz zaručilo anonymitu. "Ministr Janota rozdá nějaké data na papíru A4 a po schůzi je zase vybere. Něco jsem si opsal a zjistil jsem, že s rozpočtem našeho ministerstva nemají Janotova čísla nic společného."

Mluvčí vlády i ministerstva financí zdůvodňují utajování tím, že nechtěli publikací pravdivých čísel ovlivnit volby.

Zachránci rozpočtu bez rozpočtu

Podle Ondřeje Jakoba z ministerstva financí bude nutný i další odklad.

O výdajích v příštím roce by měla rozhodnout až příští vláda a ministr Janota nechce stavět svého nástupce před hotovou věc.

Rozpočtová data nemá k dispozici ani Petr Nečas při jednání o vládě rozpočtové odpovědnosti. "Ministr Janota slíbil, že je bude prezentovat příští týden," popisuje situaci mluvčí ODS Martin Kupka.

Jeho kolegové z TOP 09 a VV potvrzují, že ani jejich strany data o rozpočtu neznají.

Čím dál hůř

Vládě nehrozí za porušení zákona žádná sankce, příslušný paragraf 8b obsahuje pouze seznam povinností.

Podle ekonoma Aleše Krejdla mohou pravidla přispět k tomu, že stát bude spravovat peníze vybrané od občanů odpovědně a s nezbytnou veřejnou kontrolou.

"Pravidla jsou kvalitními formálními institucemi, které se dostatečně rychle přizpůsobují světovým trendům," napsal Krejdl do sborníku Transparency International.

Krejdl upozorňuje, že vlády zákon ignorují pravidelně. Sněmovna paragrafy schválila v červnu 2004, v následujícím roce se však termínů nedržela a rámce projednala až 7. září společně s návrhem rozpočtu, který se koncem září musí poslat do sněmovny. O rok později byly rozpočtové rámce schváleny 3. července, tedy o 64 dnů později, než předepisuje zákon.

V dalších letech se vláda k předepsaným termínům blížila a v roce 2008 zákonný předpis dodržela, když výdajové rámce schválila 21.dubna. Bylo to poprvé a naposled.

Vloni už opět nestíhala a první rozpočtový dokument projednala až 8. června. Letos ještě d ministra financí neobdržela žádné materiály, proto se bude v nejlepším případě opakovat praxe z roku 2006.

"Ze systémového hlediska je zarážející, že se porušování zákona nestalo předmětem zájmu médií a opozičních politiků. Buď je rozpočtová tématika natolik nezajímavá, nebo si této skutečnosti nikdo nevšiml," vyzývá veřejnost k větší aktivitě Krejdl.

 

Právě se děje

Další zprávy