Ministerstva platí miliony právníkům

Tomáš Fránek
14. 12. 2005 12:48
Brno / Praha - Přestože většinou zaměstnávají svoje právníky, utrácí ministerstva další desítky milionů korun ročně za právní služby externích kanceláří.

Ministerstvo informatiky například vynaložilo za právní a konzultační služby v předchozích dvou letech téměř čtyři a půl milionu korun. Odhalila to prověrka Nejvyššího kontrolního úřadu.

A ministerstvo zdravotnictví se stále soudí s brněnským advokátem Zdeňkem Nováčkem o více jak deset milionů korun kvůli právnímu zastupování státu ve sporu se společností Diag Human. (O kauze Diag Human ZDE).

Platíme, protože soupeř taky

To jsou dva nejviditelnější případy toho, jak ministerstva využívají najatých advokátů  i přesto, že zaměstnávají svoje právníky nebo mají možnost převést svoje spory na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Na otázky, kolik peněz ročně za služby soukromých právníků zaplatí, zástupci ministerstev informatiky, zdravotnictví, školství, zemědělství nebo průmyslu deníku Aktuálně v požadovaném termínu neodpověděli.

Až po zveřejnění článku se ozvala mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná: "Externí právníky najímáme zcela záměrně. Jak jinak totiž máme postupovat, když často proti nám stojí takoví giganti, jako je Český Telecom, který svým právníkům platí několikanásobně víc? Máme snad do cenových vyjednávání, kde jde o miliony korun, jít s našimi právníky - odborníky na legislativu? Najímat vlastní specialisty by vyšlo jistě mnohem dráž. Nehledě na to, že jsme stejně jako ostatní úřady vázáni závazkem nenavyšovat počet zaměstnanců."

Z informací úřadů, které byly ochotné na otázky odpovědět, vyplývá, že největší obnos advokátům putoval letos z ministerstva financí.

"Výdaje jsou v jednotlivých letech různé, například v letošním roce ministerstvo financí za právní služby spojené s vedením arbitrážních sporů vynaložila zhruba 114 milionů korun. V loňském roce to bylo 73 milionů," uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman. Podle něj jsou externí firmy najímány u arbitráží proto, že ministerstvo nemá odborníky na tuto problematiku.

Česko nyní vede arbitrážní spory s japonskou společností Nomura. Ta žádá v londýnské arbitráži po Česku až 40 miliard korun. Vedle sporu v Londýně vede Česko s Nomurou i další arbitrážní spor, a to v Curychu. Český stát se tam na Nomuře domáhá 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách jejího působení v IPB.

Smlouvy jsou prý pro stát výhodné

Necelé tři miliony korun ročně za právní služby zaplatí ministerstvo pro místní rozvoj. Podle mluvčí ministerstva Radky Burketové má ministerstvo s externími firmami výhodné smlouvy. "Najímáme  advokátní kanceláře tehdy, kdy je soudní spor veden například na severní nebo jižní Moravě a kdy mají tyto advokátní kanceláře z příslušných regionů podrobnější znalosti problémů, které mohou s případem souviset," uvedla Burketová.

Několik milionů ročně utratí za najaté právníky také ministerstvo zahraničí. "Nezbytné je najímat zahraniční právní kancelář v případech, kdy ministerstvo uzavírá smlouvy v zahraničí podle místního práva," uvedl pracovník úřadu Richard Krpač.

Zástupci ministerstev spravedlnosti, životního prostředí nebo vnitra tvrdí, že služeb externích právních kanceláří využívají ve velmi výjimečných případech. "To byl například spor o platy soudců u Nejvyššího soudu," uvedl Petr Dimun z ministerstva spravedlnosti.#reklama

Podle Jarmily Krebsové z ministerstva životního prostředí jsou právní kanceláře najímány jen v případech týkající se Evropské unie. To byla například příprava věcného záměru zákona o životním prostředí ve spolupráci s nizozemskou vládou, na kterou české ministerstvo uvolnilo přes dva miliony korun. "Před soudy ministerstvo zajišťuje právní služby prostřednictvím zaměstnanců  příslušných útvarů," uvedla Krebsová.

 

Právě se děje

Další zprávy