Úřady práce rozdaly pokuty za 22 milionů

eko, ČTK
8. 11. 2005 16:37
Praha - Firmy v prvním pololetí dostaly od úřadů práce pokuty za téměř 22,66 milionu korun.

Zaměstnavatelé nejčastěji porušovali zákoník práce, zákon o mzdě a zákon zaměstnanosti, uvedla mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková.

Podle ní úřady provedly v prvních šesti měsících roku 5377 kontrol a uložily 1012 sankcí, ve 2092 případech pochybení nezjistily. Loni udělily pokuty ve výši 29 milionů.

V menších firmách do 25 zaměstnanců skončilo v prvním pololetí 71 procent pokut. Jejich průměrná výše činila 17.780 korun. "Úřady práce ukládají menším firmám pokuty spíše nižší, protože jsou si vědomy toho, že by vyšší částka mohla být likvidační," objasnila mluvčí.

Kontroloři v prvním pololetí zjistili 6504 porušení zákoníku práce. Firmy často nepřidělovaly pracovníkům činnost podle pracovní smlouvy, nevyplácely jim mzdu nebo nedodržovaly podmínky podle kolektivních smluv. Ve více než osmi stovkách případů pak podniky nedaly propouštěným stanovené či žádné odstupné. Objevilo se i překročení týdenního nebo ročního množství přesčasů.

Při porušení zákona o zaměstnanosti nejčastěji firmy zaměstnávaly cizince bez pracovního či pobytového povolení, neinformovaly o zahraničních pracovnících úřady práce či provozovaly tzv. švarcsystém.

Přes 4100 porušení se týkalo zákona o mzdě. Zaměstnavatelé nedodržovali podmínky pro výpočet průměrného výdělku, nevypláceli peníze na pracovišti a v pracovní době nebo je nechtěli posílat na konto. Nevydávali ani výplatní pásky. Pracovníky, kteří vykonávali stejnou činnost, navíc neodměňovali stejně.

 

Právě se děje

Další zprávy