Milan Richter si i přes krizi polepšil. Dostal přidáno

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 8. 2010 20:57
Náměstek zodpovědný za boj s korupcí na webu zveřejňuje své majatkové poměry
Radní Milan Richter (ODS)
Radní Milan Richter (ODS) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Náměstek pražského primátora Milan Richter (ODS), který je zodpovědný v hlavním městě za boj s korupcí, plní svůj slib a na internetu zveřejňuje své majetkové poměry.

A co vyplývá z přiznání za loňský rok? Richter dostal více přidáno od hlavního města i Prahy 10. Podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa ale výši odměn nestanoví magistrát, ale vládní nařízení.

"Každý rok je toto nařízení aktualizováno - v roce 2009 nařízení vlády č. 20/2009, kterým se měnilo nařízení č. 37/2003, zvýšilo měsíční odměnu o 4 %. Tudíž se automaticky zvýšila výše odměny za výkon funkce radního hl. m. Prahy," uvedl mluvčí. Stejně tak narostl Richterův plat, když se v druhé polovině prosice stal náměstkem primátora.

Naopak podnikání - Richterova rodina vlastní mimo jiné módní salón - vyneslo méně než loni.

Hlavní příjem měl Richter jako pražský radní. Od magistrátu dostal výplatu 1.431.818 korun, což je o šedesát tisíc víc než v roce 2008. Praha 10 zvedla Richterovi roční plat o sedmnáct tisíc korun.

Nákupy? Motorka za 220 tisíc

Milan Richter přiznal za loňský rok i přijmy z podnikání přesahující osm set tisíc korun. O sto tisíc korun více pak vydělal prodejem motocyklu. Naopak nákup motocyklu za dvě stě dvacet tisíc korun byl jeho loňský hlavní výdaj.

"Chci jít ostatním příkladem a ukázat, že myslím svůj boj vážně," řekl Richter na konci loňského roku, když dostal v Praze na starost právě téma korupce. První zveřejnění jeho majetkových poměrů vyvolalo zájem, hlavně kvůli dvěma luxusním automobilům, které má radní v garáži.

Jeden značky Bentley GT Continental (rok výroby 2006) a druhý Rolls Royce model 20-25 (rok výroby 1935).

Tranpsparency International Richtera kritizuje

Richter už představil protikorupční strategii, která mimo jiné plánuje zavést protikorupčního ombudsmana, zve do výběrových komisí občany nebo snižuje finanční strop pro zakázky, které mohou vypisovat ředitele magistrátních odborů.

Od organizací, které se zabývají bojem s korupcí, ale sklidil kritiku. Do soutěže o zavedení protikorupční strategie se totiž přihlásila jediná advokátní společnost a hrozí tak, že Praha zaplatí zbytečně moc.

Transparency International navrhuje tendr v hodnotě až 190 milionů korun zrušit. Zakázka je podle ní předražená, diskriminační, nevhodně načasovaná a v nežádoucí míře vyvazuje boj proti korupci mimo vlastní magistrát. "To, že se přihlásil pouze jeden uchazeč, je o důvod víc, proč by mělo město zakázku zrušit," komentoval situaci pro ČTK ředitel TI David Ondráčka.

 

Právě se děje

Další zprávy