Merkelová slyšela od Klause 'ne'

Simona Holecová, Pavel Vondra
26. 1. 2007 21:20
Praha - Ujistili se, že to byla užitečná a produktivní schůzka. Ale jinak se nejmocnější žena Evropy neshodla s českým prezidentem téměř na ničem. Uvnitř: FOTOREPORTÁŽ
Angela Merkelová v Praze.
Angela Merkelová v Praze. | Foto: Ondřej Besperát

Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země nyní předsedá evropské sedmadvacítce, přijela v pátek večer na bleskovou návštěvu Prahy.

Stihla dvě schůzky: rozhovor s premiérem o šesté a poté večeři s prezidentem. Který si den před návštěvou Merkelové notoval v polské Varšavě se svým protějškem Lechem Kaczyńským, že by bylo bláhové pokoušet se znovu oživovat evropskou ústavní smlouvu.

A právě to je cílem německého předsednictví: Vrátit do hry diskusi o euroústavě. Jednání o ní zkrachovala před dvěma lety, kdy dokument v referendu odmítli nejprve Francouzi a po nich Nizozemci.

Merkelová však věří, že "ano", které dokument získal v deseti jiných zemích, nesmí zapadnout. Veřejným tajemstvím před její návštěvou tak bylo, že chce zjistit, jaké karty drží v rukou čeští politici.

Po večerní schůzce s prezidentem Klausem Merkelová ví, že v Praze bude muset sehrát těžkou bitvu.

"Shodli jsme se, že v otázce evropské ústavní smlouvy je třeba jít kupředu - kupředu po malých krůčcích. A diskutovali jsme o tom, které krůčky to mají být," řekl Klaus.

A na tom se neshodli. Zatímco kancléřka chce oživit euroústavu, podle prezidenta by na stůl měl být položen zcela nový text, který by fungování unie definoval. "Rozdíl je pravděpodobně v tom, že já si nemyslím, že je možné tyto krůčky udělat v rámci dnešního textu takzvané evropské ústavy," potvrdil Klaus.

Podobné neshody vyplynuly během tiskové konference na povrch ještě několikrát.

Klaus pak přiznal, že ho Merkelová přirovnala k Husistům. "Ti prý také do krve bojovali o každý milimetr. A já jsem říkal, že evropská ústava není pohyb o milimetry, ale o kilometry. A v tom se lišíme," uvedl prezident.

A pak ho zase opravovala Merkelová: "Když jsem mluvila o Husitech, měla jsem spíše na mysli jejich velice přísnou orientaci na pořádek...", řekla například.

Topolánek: Ústava je důležitá pro budoucnost EU

Topolánek byl dříve večer o něco vstřícnější.

Přivítal, že Německo má odvahu znovu vrátit euroústavu do hry. Neexistence dokumentu podle českého premiéra unii sice nijak neparalyzuje, pro budoucnost a další rozšiřování unie je ale ústava klíčová.

Kancléřka spolu s prezidentem republiky Václavem Klausem.
Kancléřka spolu s prezidentem republiky Václavem Klausem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Shodli jsme se ovšem, že diskuse o institucionálním rámci unie nemůže odsunout do pozadí další důležité otázky - sociální a ekonomické reformy, liberalizace služeb, vnitřní trh, odstranění byrokracie...," řekl Topolánek.

Přijetí jiné podoby euroústavy je podle Topolánka záležitostí na mnoho měsíců. "Myslíme si, že ten dokument má být srozumitelnější pro občany Evropské unie," uvedl. "A myslíme si, že mají být přesněji vymezeny kompetence národních vlád."

Topolánek nicméně vysoce ocenil fakt, že se Německo rozhodlo vsadit při oživování projektu ústavy na mezivládní diskusi, což vnímá jako významný rozchod s minulou praxí EU, která podle něj vedla k dočasnému krachu ústavy.

Merkelová upřesnila, že evropská ústavní smlouva bude velkým tématem pro červen. "Shodli jsme se, že se budeme euroústavou více zabývat, což dnes - vzhledem ke krátkosti návštěvy - nebylo možné," řekla po večerní schůzce s premiérem.

A přidala bonmot: "Dostaneme se dál, pokud budeme tahat všichni za jeden provaz. A pokud možno všichni v jednom směru."

ANGELA MERKELOVÁ V PRAZE HLEDÁČKEM FOTOGRAFŮ

Schůzka premiéra Topolánka s německou kancléřkou trvala zhruba čtyřicet minut. Začala vzájemným představováním delegace a aparátu české vlády. A samozřejmě: fototermínem pro média.
Schůzka premiéra Topolánka s německou kancléřkou trvala zhruba čtyřicet minut. Začala vzájemným představováním delegace a aparátu české vlády. A samozřejmě: fototermínem pro média. | Foto: Ondřej Besperát
  • Schůzka premiéra Topolánka s německou kancléřkou trvala zhruba čtyřicet minut. Začala vzájemným představováním delegace a aparátu české vlády. A samozřejmě: fototermínem pro média.
Topolánek a Merkelová společně kromě evropské ústavní smlouvy řešili také energetickou bezpečnost Evropy. "Dále jsme probírali desáté výročí Česko-německé deklarace a Fond budoucnosti. "My pokládáme Fond budoucnosti za výborný vklad pro vzájemné vztahy do budoucna," řekl Topolánek.
Topolánek a Merkelová společně kromě evropské ústavní smlouvy řešili také energetickou bezpečnost Evropy. "Dále jsme probírali desáté výročí Česko-německé deklarace a Fond budoucnosti. "My pokládáme Fond budoucnosti za výborný vklad pro vzájemné vztahy do budoucna," řekl Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát
  • Topolánek a Merkelová společně kromě evropské ústavní smlouvy řešili také energetickou bezpečnost Evropy. "Dále jsme probírali desáté výročí Česko-německé deklarace a Fond budoucnosti. "My pokládáme Fond budoucnosti za výborný vklad pro vzájemné vztahy do budoucna," řekl Topolánek.
  • Český premiér na závěr tiskové konference vyjádřil lítost, že se svým hostem nemohl strávit více času. "Je škoda, že nebylo více času, abychom třeba stihli navštívit nějaký koncert a mohli třeba v neformálním prostředí probrat některé otázky, ale takový je život. Hektický," řekl.
Klaus si oživení ústavy nepřeje. Své stanovisko formuloval během ledna: K současné verzi euroústavy nemá smysl se vracet, protože ohrožuje suverenitu členských států. Proto by měl vzniknout nový dokument, který by stanovil hranice, jak mohou evropské instituce ovlivňovat národní státy.
Klaus si oživení ústavy nepřeje. Své stanovisko formuloval během ledna: K současné verzi euroústavy nemá smysl se vracet, protože ohrožuje suverenitu členských států. Proto by měl vzniknout nový dokument, který by stanovil hranice, jak mohou evropské instituce ovlivňovat národní státy. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Z úřadu vlády Merkelová za nervózního pokukování na hodinky zamířila na večeři s prezidentem Václavem Klausem. I od něj dostala květinu. Věděla však, že ji čeká večer ve společnosti - v této chvíli - zřejmě nejvýznamnějšího intelektuálního odpůrce ústavní smlouvy.
Merkelová chce mezi 21. květnem a 1. červnem pozvat do Berlína k dvoustranným jednáním o evropské ústavě představitele jednotlivých členských zemí. Již 2. ledna vyzvala jejich vlády k formulování klíčových postojů a k vyslání zmocněnců, kteří by o ústavní smlouvě vyjednávali. Prvním výsledkem se má stát 25. března v Berlíně evropská deklarace, která by měla vyjadřovat hodnoty a smysl unie. Debata o oživení ústavy by následovala.
Merkelová chce mezi 21. květnem a 1. červnem pozvat do Berlína k dvoustranným jednáním o evropské ústavě představitele jednotlivých členských zemí. Již 2. ledna vyzvala jejich vlády k formulování klíčových postojů a k vyslání zmocněnců, kteří by o ústavní smlouvě vyjednávali. Prvním výsledkem se má stát 25. března v Berlíně evropská deklarace, která by měla vyjadřovat hodnoty a smysl unie. Debata o oživení ústavy by následovala. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Merkelová chce mezi 21. květnem a 1. červnem pozvat do Berlína k dvoustranným jednáním o evropské ústavě představitele jednotlivých členských zemí. Již 2. ledna vyzvala jejich vlády k formulování klíčových postojů a k vyslání zmocněnců, kteří by o ústavní smlouvě vyjednávali. Prvním výsledkem se má stát 25. března v Berlíně evropská deklarace, která by měla vyjadřovat hodnoty a smysl unie. Debata o oživení ústavy by následovala.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Klaus si oživení ústavy nepřeje. Své stanovisko formuloval během ledna: K současné verzi euroústavy nemá smysl se vracet, protože ohrožuje suverenitu členských států. Proto by měl vzniknout nový dokument, který by stanovil hranice, jak mohou evropské instituce ovlivňovat národní státy.
"Shodli jsme se, že je potřeba postupovat drobnými krůčky vpřed. Rozdíl je pravděpodobně v tom, že já si na rozdíl od paní kancléřky nemyslím, že je možné tyto krůčky vpřed udělat v rámci dnešního textu takzvané evropské ústavy," řekl po schůzce prezident.
"Shodli jsme se, že je potřeba postupovat drobnými krůčky vpřed. Rozdíl je pravděpodobně v tom, že já si na rozdíl od paní kancléřky nemyslím, že je možné tyto krůčky vpřed udělat v rámci dnešního textu takzvané evropské ústavy," řekl po schůzce prezident. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • "Shodli jsme se, že je potřeba postupovat drobnými krůčky vpřed. Rozdíl je pravděpodobně v tom, že já si na rozdíl od paní kancléřky nemyslím, že je možné tyto krůčky vpřed udělat v rámci dnešního textu takzvané evropské ústavy," řekl po schůzce prezident.
Václav Klaus se nijak netajil s tím, že ho debata nad budoucností EU bavila. Pobavený výraz mu vydržel na tváři po celou dobu tiskové konference. Během které se také špičkoval s překladateli, kterým opravoval jejich tlumočení z německého jazyka do českého a naopak.
Václav Klaus se nijak netajil s tím, že ho debata nad budoucností EU bavila. Pobavený výraz mu vydržel na tváři po celou dobu tiskové konference. Během které se také špičkoval s překladateli, kterým opravoval jejich tlumočení z německého jazyka do českého a naopak. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Václav Klaus se nijak netajil s tím, že ho debata nad budoucností EU bavila. Pobavený výraz mu vydržel na tváři po celou dobu tiskové konference. Během které se také špičkoval s překladateli, kterým opravoval jejich tlumočení z německého jazyka do českého a naopak.
"Paní kancléřka prokázala hlubokou znalost české historie - mluvili jsme o Husitech," řekl Klaus překvapeným novinářům. "A paní kancléřka říkala, že husité bojovali o milimetry. A že já jsem také husita, který bojuje o milimetry..."
"Paní kancléřka prokázala hlubokou znalost české historie - mluvili jsme o Husitech," řekl Klaus překvapeným novinářům. "A paní kancléřka říkala, že husité bojovali o milimetry. A že já jsem také husita, který bojuje o milimetry..." | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • "Paní kancléřka prokázala hlubokou znalost české historie - mluvili jsme o Husitech," řekl Klaus překvapeným novinářům. "A paní kancléřka říkala, že husité bojovali o milimetry. A že já jsem také husita, který bojuje o milimetry..."
Merkelová zachovala diplomatický jazyk: "Já jsem také toho názoru, že i když máme - mezi sebou - na otázku budoucnosti EU různé pohledy, tak v rámci těchto krůčků vpřed je společná vůle dostat se dopředu."
Merkelová zachovala diplomatický jazyk: "Já jsem také toho názoru, že i když máme - mezi sebou - na otázku budoucnosti EU různé pohledy, tak v rámci těchto krůčků vpřed je společná vůle dostat se dopředu." | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Merkelová zachovala diplomatický jazyk: "Já jsem také toho názoru, že i když máme - mezi sebou - na otázku budoucnosti EU různé pohledy, tak v rámci těchto krůčků vpřed je společná vůle dostat se dopředu."
Tlumočníky pak dostala do úzkých tímto obratem: "Myslím si, že se oba shodujeme, že je třeba vždy hledat možnosti shodnout se, jak a kam se má evropská unie vyvíjet."
Tlumočníky pak dostala do úzkých tímto obratem: "Myslím si, že se oba shodujeme, že je třeba vždy hledat možnosti shodnout se, jak a kam se má evropská unie vyvíjet." | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Tlumočníky pak dostala do úzkých tímto obratem: "Myslím si, že se oba shodujeme, že je třeba vždy hledat možnosti shodnout se, jak a kam se má evropská unie vyvíjet."
Ještě pár záběrů a pak už oba politici odcházeli. Na otázky prostor nebyl. Prezident však věří, že v budoucnu bude mít ještě mnoho příležitostí s Merkelovou otázky EU probírat.
Ještě pár záběrů a pak už oba politici odcházeli. Na otázky prostor nebyl. Prezident však věří, že v budoucnu bude mít ještě mnoho příležitostí s Merkelovou otázky EU probírat. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Ještě pár záběrů a pak už oba politici odcházeli. Na otázky prostor nebyl. Prezident však věří, že v budoucnu bude mít ještě mnoho příležitostí s Merkelovou otázky EU probírat.
 

Právě se děje

Další zprávy