Matador Škromach odešel ze stínové vlády ČSSD

Martina Machová Martina Machová
22. 3. 2011 15:22
Bohuslav Sobotka by si měl vybrat novou stínovou vládu, zdůvodnil rezignaci
Zdeněk Škromach na sjezdu ČSSD v Brně
Zdeněk Škromach na sjezdu ČSSD v Brně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po víkendovém sjezdu, z něhož vzešlo nové vedení ČSSD, dochází i ke změnám ve stínové vládě nejsilnější parlamentní strany.

Na své místo ve stínové vládě rezignoval Zdeněk Škromach, dlouholetý garant programu Lidového domu v oblasti sociálních věcí.

Deník Aktuálně.cz o tom informovaly kruhy blízké Lidovému domu, posléze rezignaci potvrdil i sám Škromach, který o víkendu obhájil své místo v čele sociální demokracie.

"Myslím si, že je to logické," reagoval. "Chtěl jsem dát prostor novému stínovému premiérovi k sestavení jeho nového stínového kabinetu," dodal s tím, že podle něj by měl rezignovat celý stínový kabinet.

Na dotaz, zda to znamená, že se nebude ucházet ani o post v nově sestavovaném kabinetu, reaguje vyhýbavě.

"Čtyři roky jsem byl ministrem práce a sociálních věcí ve skutečné vládě, dalších šest let v té stínové. Myslím, že by mohli dostat šanci i někteří mladší," uvedl. Že by mohl za určité situace pokračovat i on ovšem nevyloučil.

Sám by se navíc spíše přikláněl k nové koncepci, jak v opozici pracovat. Místo stínových ministrů by byl pro vytvoření vícečlenných skupin expertů, kteří by se k jednotlivým rezortům za Lidový dům vyjadřovali.

Nově zvolený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již oznámil, že chystá ve své stínové vládě revizi. O tom, kdo zůstane a kdo bude vyměněn, bude rozhodovat jeho expertní tým. Ten má posoudit, jak si jednotlivý stínoví ministři a ministryně vedli, tedy jestli byli aktivní, jaké materiály předložili či jak byli citovaní v mediích.

 

Právě se děje

Další zprávy