Porovnali jsme kandidáty na vedení TOP 09: v čem se liší, co je naopak spojuje

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 10. 2019 5:30
Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

7. Rychle a sebevědomě, nebo pomaleji a rozvážně

Když si člověk s oběma povídá, logicky po celou dobu přemýšlí nad tím, kdo by se mohl členům TOP 09 zdát jako vhodnější kandidát na vedení, a také, kdo by mohl oslovit více lidí, kteří nyní "topku" nevolí. Důležitou roli v tom bude hrát právě veřejné vystupování a schopnost oslovit lidi. 

Markéta Pekarová Adamová působí sebevědomě, mluví rychle, aniž by musela hledat slova, je na ní patrné, že má za sebou velké množství různorodých vystoupení, lze ji označit za ostřílenou političku. Několik let byla radní v Praze 8, což je městská část s více než 100 tisíci obyvateli, od roku 2013 vystupuje v Poslanecké sněmovně. 

Tomáš Czernin mluví pomaleji, občas hledá chvíli slova, což by někdo mohl označit za určitou rozvážnost. Občas přeruší sled jeho slov potřeba potáhnout si z cigarety. Podobně jako jeho soupeřka se snaží být při povídání co nejvíce vstřícný, není z něj cítit, že by mu nějaká otázka nebo téma vadily.   

 

Právě se děje

Další zprávy