Porovnali jsme kandidáty na vedení TOP 09: v čem se liší, co je naopak spojuje

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 10. 2019 5:30
Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

13. Hlavně, aby nenastal rozkol

I přes některé rozdíly je z rozhovorů jasné, že dva kandidáti na vedení strany mají mnoho společného a opakovaně avizují, že nejméně ze všeho by si přáli rozkol v TOP 09. Shodně prohlašovali, že je pro ně ze všeho nejdůležitější, aby po sjezdu byla strana jednotná bez ohledu na to, kdo ji povede. Oba také zdůrazňovali, že hodnoty strany jsou jim natolik blízké, že nemíní stranu opouštět nebo vyzývat k nějaké rebelii.

"Ať vyhraje ten, nebo ten, tak chci, abych všichni delegáti odcházeli ze sněmu s pocitem, že sněm dobře dopadl a my víme, kam chceme směřovat," říká Czernin. "Ať vyhraji já, nebo pan kolega, tak svým příznivcům řeknu: 'Tak, my se teď sjednotíme za Tomášem Czerninem a budeme pracovat ve prospěch strany, protože to je zároveň tolik potřebná práce pro tuto zemi'," slibuje Markéta Pekarová Adamová.

 

Právě se děje

Další zprávy