Mám důkaz proti Moravovi, řekl odpadlík z klubu ODS

sim
15. 9. 2008 20:25
Vyjmenoval, v čem nepodpoří vládu
Juraj Raninec: Morava možná sháněl "kompro" i na mě
Juraj Raninec: Morava možná sháněl "kompro" i na mě | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vládní koalice po pondělku neví, zda může i do budoucna počítat s hlasem poslance ODS Juraje Ranince. Ten oznámil, že kvůli neshodám opouští poslanecký klub své strany.

Ve vůbec prvním obsáhlém rozhovoru, který poskytl, Raninec už nastínil otázky, v nichž bude hlasovat proti občanským demokratům. Řekl však, že nebude hlasovat pro vyslovení nedůvěry kabinetu, jak chce po volbách ČSSD. Byť sám má vládu za velmi slabou.

Raninec, který patřil do skupiny rebelů Vlastimila Tlustého, z klubu ODS odešel kvůli přístupu, jaký mají poslanci k vyšetřování kauzy Morava. V pořadu Impulsy Václava Moravce na Rádiu Impuls řekl, že už bývalý poslanec Jan Morava zřejmě sháněl kompromitující materiály i na něj samotného.

"Dalo by se říct, že mám jeden písemný důkaz. Řeknu všechno co vím, jednak parlamentní komisi a jednak policii," řekl Raninec Rádiu Impuls.

Podívejte se na další klíčová prohlášení "odpadlíka" z klubu pro Rádio Impuls.

Juraj Raninec (ODS)
Juraj Raninec (ODS) | Foto: Osobní stránky
Juraj Raninec bude v úterý od 11 hodin dopoledne hostem online rozhovoru na Aktuálně.cz.
Otázky budete moci pokládat zde

Seděl jste s Janem Moravou v jedné poslanecké kanceláři. Kdy vám chování Jana Moravy začalo být divné? Pokud říkáte, že Morava měl posvěcení od nejvyšších funkcionářů klubu ODS, opravdu myslíte, že o jeho aktivitách věděli?

Tak já nevím, jestli celé vedení klubu, ale z té reportáže jasně plyne, že minimálně pan předseda klubu Tluchoř o tom věděl. Takže nechci jmenovat ty lidi, kteří o tom mohli vědět, ale v každém případě minimálně pan Tluchoř o tom věděl.

O tom jste přesvědčen i z toho důvodu, že jste seděl s Janem Moravou v jedné kanceláři? Máte víc informací, než zaznělo na Nově?

Tak já jsem s panem poslancem Moravou seděl v kanceláři vlastně hned po volbách. Slyšel jsem různé věci...

Morava sháněl "věci" už od voleb

Premiér Mirek Topolánek říká, že nemáte tajemně naznačovat, že máte říct, jaké věci. A propos: Byly okamžiky hned po volbách, když jste si začal říkat, že Jan Morava shání informace, které řečeno jeho slovy mohou být použity jako negativní nebo pozitivní motivace?

Je pravda, že jsem si poprvé všiml něco zvláštního v jeho chování nebo snaze získat nějaké informace nebo o určitých informacích i se mnou hovořil někdy už v červenci nebo srpnu roku 2006, to znamená krátce po volbách.

Podle vás už takové informace mohl shánět hned po volbách v roce 2006?

Je to pravděpodobné nebo minimálně se k nim byl schopen dostat.

Vy jste rebelem v ODS. Použil Jan Morava nějaké praktiky na vás, když jste tím rebelem?

Tak, já osobně jsem občas, když jsme spolu diskutovali nebo jsme si některé věci říkali, nepovažoval třeba ty jeho určité náznaky za nějakou formu nátlaku, i když s odstupem času bych dnes třeba řekl, že to mohla být třeba i záměrná činnost z jeho strany.

Jak to na vás zkoušel a kdy? Například.

A tak, třeba říkal, že moje rodina na Slovensku je poměrně dost široká, tak já třeba nechápu, jak on může vědět, co vlastně v cizím státě se děje nebo kolik je tam mých příbuzných, já taky nevím, jestli on má bratra, sestru, ale pokud on měl přehled, že moje rodina je široká na Slovensku, to znamená že mám hodně bratranců a sestřenic, což je pravda, tak určitě to vzbuzuje minimálně podezření, jak k těmto informacím mohl přijít.

Jste ochoten nějaké důkazy předložit před tou vyšetřovací komisí, pokud byste byl pozván?

Řeknu všechno co vím, jednak parlamentní komisi a jednak policii.

Vy nějaké písemné důkazy máte?

Dalo byse říct, že mám jeden písemný důkaz.

A ten byste předložil komisi , pokud by Vás o něj požádala.

Určitě.

O vládě a její budoucnosti

Prospěli by podle vás Česku předčasné volby?

Jsem o tom absolutně přesvědčený. Dokonce jsem to asi před rokem navrhoval na jednání poslaneckého klubu. Navrhoval jsem, aby došlo k dohodě se Sociální demokracií na vytvoření nějaké přechodné vlády, která by dovedla zemi k předčasným volbám za případné změny volebního systému. Protože domnívám se, že tato vláda, která se opírá o důvěru jenom kvůli přeběhlíkům ze stran opozice, to není dobrý systém.

O radaru, eurosmlouvě a prezidentském vetu

Podpoříte obě smlouvy o umístění radarové stanice v České republice?

Já jsem ty smlouvy ještě neviděl, určitě se s nimi seznámím, ale obecně si myslím, že radarová základna zvýší bezpečnost na evropském kontinentě, takže nemám vůči ní výhrady.

V Poslanecké sněmovně je reformní Lisabonská smlouva, dokument nahrazující euroústavu. Strany vládní koalice budou hlasovat s největší pravděpodobností pro. Podpoříte ji? 

Určitě ji nepodpořím.

Důvod?

Domnívám se, že Lisabonská smlouva je jenom přejmenovaná takzvaná euroústava, že dochází k omezení suverenity České republiky v mnoha oblastech a proto jako odpovědný politik si to nemůžu dovolit.

Antidiskriminační zákon, zákon, který vrátil prezident republiky do Poslanecké sněmovny, klíčový je například pro zelené. Podpoříte ve Sněmovně znovu schválení antidiskriminačního zákona?

Juraj Raninec na Rádiu Impuls
Juraj Raninec na Rádiu Impuls | Foto: Rádio Impuls

Ten název toho zákona je velice sympatický a většina diváků vůbec neví, o co jde, takže já jenom řeknu to, že určitě veto pana prezidenta nebudu přehlasovávat a to z toho důvodu, že se domnívám, že pokud by ten zákon byl přijat, došlo by k značnému zhoršení třeba podnikatelského prostředí v České republice, že by mohlo docházek k zneužívání tohoto zákona, k vydírání podnikatelů nebo i státních úřadů a myslím si, že ta legislativa, kterou je potřeba implementovat, tak ta už je u nás přijata v dostatečném počtu zákonů a pokud je potřeba udělat nějaké ještě drobné změny a drobné novely, tak je to možné udělat v jednotlivých zákonech a není potřeba, aby se na to dělal specielní zákon.

Rozpočet musí být

Vládní návrh daňových změn, návrh, který předložil do Poslanecké sněmovny ministr financí Miroslav Kalousek, podpoříte tento návrh?

V té podobě, jak to je předloženo, tak to nepodpořím, protože vloni při projednávání takzvaného reformního balíčku pan premiér slíbil, že dojde v letošním roce k úpravě slevy na dani tak, aby v příštím roce žádný poplatník neplatil větší daně než v letošním roce. Bohužel bez toho, že by tento svůj slib odvolal nebo řekl, proč ho nejde realizovat, tak přichází s tímto návrhem. Myslím si, že to nepřijatelné, protože zvyšovat daně opravdu není možné.

A návrh státního rozpočtu na příští rok podpoříte, z toho, co o něm víte?

Tak příliš o tom ještě nevím, protože ten návrh zákona ještě není v Poslanecké sněmovně...

Jeho základní parametry známe.

Tak parametry sice známe, ale taky neznáme ještě ty zákony, jako například tento zákon, novelu zákona o daních z příjmů...

To znamená, může se stát, že nepodpoříte i návrh státního rozpočtu na příští rok?

Tak určitě to nepředpokládám, protože si myslím, že země potřebuje státní rozpočet, není dobré, aby se hospodařilo v takzvaném rozpočtovém provizoriu, ale ten zákon jsem ještě neviděl, takže těžko se můžu teďka k tomu jednoznačně vyjádřit.

 

Právě se děje

Další zprávy