Poslanecký rebel z ODS: Nebudu pomáhat levici

Redakce DOM
16. 9. 2008 12:10
Juraj Raninec odpovídal online od 11 hodin

Praha - Včera všechny překvapil oznámením, že opouští poslanecký klub ODS. Juraj Raninec ale tvrdí, že není žádným přeběhlíkem a přeje si pouze očistu ODS.

Jak potvrdil v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz, hlavním důvodem jeho odchodu z řad poslanců ODS byl postoj vedení strany k "vyděračské" kauze poslance Moravy.

Čtěte více: Koalice slábne. Klub ODS opustil první poslanec

"Pokud bychom se otevřeně s kauzou vyrovnali a nesnažili se mlžit a strkat hlavu do písku, tak bychom i za tento náš postoj sklidili od voličů podporu," myslí si Raninec, zvolený do poslanecké sněmovny v Libereckém kraji.

Hlasovat proti vládě vedené právě ODS ale zatím nehodlá. "Jsem pravicový politik a nechci pomáhat nástupu levice k moci," tvrdí.

Celý rozhovor poslance Juraje Ranince se čtenáři Aktuálně.cz si přečtěte ZDE.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:00Autor: Paul

Otázka: P. poslanče. Přes veškeré obstrukce, které ODS klade novele zákona 379/2005 sb - o zákazu kouření ve veřejně přístupných místech, včetně restaurací a barů - se blíží projednání této novely ve 2. a 3. čtení. Budete hlasovat pro absolutní zákaz? Vyhovíte tak většině občanů ČR,

Juraj Raninec: Přeji hezký den všem účastníkům dnešního chatu. Já osobně jsem nekuřák a je mi nepříjemné, když jdu do hospůdky ve vesnici, kde bydlím a musím tam dýchat cigaretový kouř. I přesto všechno však nebudu hlasovat pro absolutní zákaz kouření ve všech restauračních zařízeních, protože se domnívám, že je i mojí svobodou do restaurace, kde se kouří, nejít.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:02Autor: Martin Dostál

Otázka: Dobrý den, mohu se prosím zeptat na Váš názor, proč pan předseda Tluchoř najednou jako mávnutím kouzelného proutku zmizel z médií?Dle mého názoru to s jeho "čistým štítem" moc nekoresponduje.Souhlasíte? Děkuji za odpověd.

Juraj Raninec: To se musíte zeptat pana Tluchoře. Já na to neumím odpovědět.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:05Autor: Radek

Otázka: Jak vnímáte krajskou politiku ve svém kraji?

Juraj Raninec: Jsem z Libereckého kraje, což je takzvaný neplnohodnotný kraj, protože v něm nejsou všechny instituce tak jako v sídlech těch původních krajů. Proto velice pozitivně vnímám snahu vedení kraje, a to zejména pana hejtmana Petra Skokana, o to, aby se Liberecký kraj stal takzvaným plnodnotým kraje. Aby tam byly všechny instituce, které občané potřebují pro svůj život. Aby pro určité rozhodnutí nemuseli chodit od Hradce Králové přes Liberec až do Ústí nad Labem.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:11Autor: Marty McFly

Otázka: Dobrý den,jsem spíše levicovým voličem,ale Váš odvážný postoj ke kauze Morava se mi velmi líbí.Moc bych si přál,aby takovýchto slušných politiků bylo více.Myslíte si, že máme my obyčejní voliči, že se nám toto přání někdy splní a politika bude záležitostí osobní cti a prestiže?Děkuji.

Juraj Raninec: Děkuji Vám za uznání. Klíčová je podle mého názoru změna volebního systému pro volby do poslanecké sněmovny na systém většinový, protože současný poměrný volební systém, a z toho plynoucí kandidátky, je příliš svázán s politickými stranami a každý, třeba kritický, názor může pro takovéhoto poslance znamenat, že se na kandidátní listinu už nemusí dostat. Většinový volební systém v jednomandátových volebních obvodech by přinesl jasnou odpovědnost poslance ke konkrétním voličům. Určitě by se tak do politiky dostalo podstatně více výrazných osobností.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:12Autor: Tenzor

Otázka: Mam z Vas pocit, ze jste prebehlik od ODS k CSSD. Vyvratte mi to prosim Vas?

Juraj Raninec: Věřím, že Vás přesvědčí mé další jednání v poslanecké sněmovně. Jsem pravicový politik a nechci pomáhat nástupu levice k moci.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:13Autor: Swamiji

Otázka: Nemyslíte, že tahle kašpařina vás bude stát pěknou řádku voličů? Měli byste jako Fénix povstat z popela, jinak to k ničemu nebude..nebo uvažujete o vystoupení z ODS?

Juraj Raninec: Určitě ztratíme hodně voličů, pokud se nebudeme snažit objasnit důsledně kauzu pana poslance Moravy. O vystoupení z ODS neuvažuji.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:17Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den, proč o údajných důakzech ke sbírání materiálů panem Moravou vystupujete až nyní a neinformoval jste předsedu Tluchoře ihned, jak jste se je dozvěděl? To mi taky přijde jako docela solidní hra...

Juraj Raninec: Já jsem ten materiál, který poskytl pan poslanec Morava, založil mezi hromadu dalších papírů a vzpomněl jsem si na to, že bych to mohl ještě někde najít až potom, co jsem uviděl tu reportáž, protože pak jsem si uvědomil, že tohle všechno bylo dlouhodobější aktivita pana poslance. Když jsem to někdy v červenci nebo srpnu 2006 od něho dostal, abych si to přečetl, tak jsem byl poslancem zhruba dva měsíce a nikdo nemůže očekávat, že bych všechno, co zaznělo v naší společné kanceláři, šel hned hlásit vedení poslaneckého klubu.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:19Autor: Lukáš Filip

Otázka: Dorý den. Pane poslanče udělal jste správnou věc, volil jsem ODS, ale tohle vedení Topolánek,Langer,Nečas, Tluchoř, Němcová, Sobotka se už volit nedá.
Nebojíte se kroků které proti Vám ODS podnikne? Mají nakloněné sdělovací prostředky a pana Dalíka.

Juraj Raninec: Nebojím se ničeho. Pokud bych se bál, tak nemám v poslanecké sněmovně co dělat.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:20Autor: RV

Otázka: Dobrý den Pane poslanče. Může mi vysvětlit za jakým účelem Vám pan Morava předával onu "tajnou" složku s, jak říkáte "obecně známými informacemi" na zatím ještě "nezveřejněného" poslance?

Juraj Raninec: Já osobně to vnímám tak, že mi chtěl naznačit, abych žádným způsobem nevybočoval, protože na každého se může něco najít.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:24Autor: Adéla Jirásková

Otázka: Dobrý den,
myslíte si, že bylo opravdu tak nezbytným krokem vystupovat z poslaneckého klubu ODS, když říkáte, že budete nadále hájit program ODS a vládu při eventuálním hlasování o nedůvěře podpoříte?

Juraj Raninec: Pro mě to bylo jediné poctivé východisko z dané situace. Nabyl jsem přesvědčení, že vedení poslaneckého klubu, ani většina jeho členů, nemá zájem se poctivým způsobem vyrovnat s kauzou poslance Moravy. Že není zájem odhalit její pravé příčiny a pozadí. Pokud bych z klubu nevystoupil, považoval bych to za své osobní selhání, protože bych se do určité míry na tom takzvaném zametání této kauzy pod koberec podílel. To vystoupení z poslaneckého klubu nemá nic společného s tím, že i nadále budu hájit program ODS, za kterou jsem byl v roce 2006 do parlamentu zvolen.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:25Autor: L.P.

Otázka: Myslíte si, že mohly být někdy v tomto volebním období použity podobné materiály v tlaku ODS na některé poslance (přeběhlíci, volba prezidenta)?

Juraj Raninec: To nedokážu posoudit, ale v každém případě je zvláštní, že tolik poslanců původně z ČSSD opustilo její řady.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:29Autor: Ondra

Otázka: Dobrý den, ODS podle Vás příliš ustoupila svým koaličním partnerům ze svého programu v rámci koaliční vlády. To je sice legitimní názor, jak byste si však Vy představoval ideální vládu za současného uspořádání sil tedy de facto 100/100? Menšinovou za podpory ČSSD, či přímo Velkou koalici? Díky.

Juraj Raninec: Velkou koalici nepodporuji, ale v každém případě si myslím, že bylo hned po volbách potřeba, vzhledem k výsledkům voleb, kdy je stav sto na sto, jít k určité dohodě s ČSSD, protože od začátku bylo jasné, že jakákoliv vláda může získat důvěru jenom za cenu toho, že někdo takzvaně přeběhne z jednoho tábora do druhého.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:32Autor: Josef K.

Otázka: Dobrý den pane poslanče,

včera jste v pořadu Události komentáře hovořil o existenci jisté "složky" obsahující materiály na jistého poslance z ODS. Řekl jste, že materiál se týká jedné staré a dobře známé události. Můžete říci co je to za událost?

Juraj Raninec: Jak jsem řekl už včera v televizi, ten materiál předám v případě zájmu Policii ČR nebo vyšetřovací komisi ustavené poslaneckou sněmovnou. Jistě uznáte, že by nebylo vhodné, abych teď sděloval čeho konkrétně, a koho, se to týká.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:33Autor: František

Otázka: Vážený pane,
nechapu, jak muzete poskytnout svym odchodem z klubu ODS prostor lidem typu Paroubka a Tvrdika, kteri cekaji na sebemensi selhani ODS. Uznavam, ze Morava je blb, ale Tlusty je uplne stejny. Muzu se spolehnout na to, ze i nadale budete podporovat soucasnou vladu?

Juraj Raninec: Na podobnou otázku jsem již odpovídal.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:37Autor: Radecký

Otázka: Uvedomujete si, ze jste byl zvolen za ODS s velkou podporou pana hejtmana Skokana? Vite, ze jste mu svym nezodpovednym chovanim vuci ODS, velice ztizil jeho situaci? Jaka je vase motivace?? Proc to delate??

Juraj Raninec: Jsem poslancem ODS a nikam nepřebíhám. Domnívám se, že mé jednání je velmi zodpovědné. Nebo si snad myslíte, že mám strkat hlavu do písku a zavírat oči před tím, jakým způsobem se například může získávat většina v poslanecké sněmovně tak, jak vyplynulo už ve zmíněné reportáži? To je takzvaná pozitivní a negativní motivace. Jsem přesvědčený o tom, žeč můj postoj může ODS dlouhodobě prospět.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:37Autor: Yaroukh

Otázka: Řešit jenom Tlustého (který měl dle mého vypadnout dávno) a nevidět+neřešit pochybení Tluchoře je chyba, kterou Topolánek zvyšuje pravděpodobnost dalšího "hospodaření" socialistů.
Je lhostejno, proč Tluchoře neřeší, je to chyba. Máte moji podporu!

Juraj Raninec: Děkuji Vám za podporu.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:40Autor: Tomaš

Otázka: Dobrý den. Jaké je to být přeběhlíkem. Z pana Snitilého, ikdyž s vladou nehlasuje udělali přeběhlíka, tak na vás se bude takto taky hledět. Nemyslíte, že byla chyba odejít??

Juraj Raninec: Nejsem žádný přeběhlík, a pokud mě někdo za přeběhlíka bude označovat, tak to bude ukazovat jenom na jeho zlé úmysly. Já mám svědomí čisté a všichni se o mých postojí budou moci přesvědčit při mém konkrétním jednání v poslanecké sněmovně.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:42Autor: Fuchsie

Otázka: Co říkáte tomu,že Vaši spolustraníci stále zdůrazňují,že jste dostatečně svůj postoj nevysvětlil?Vážím si Vás.

Juraj Raninec: Nevím, jak bych mohl víc vysvětlit, že mi jde jenom o očistu a rehabilitaci pravicové politiky. Když jsem na posledním jednání poslaneckého klubu žádal, aby se pan poslanec Morava jasně vyjádřil, proč dělal to, co dělal, a kdo za tím stál, tak to téměř nikdo nechtěl slyšet s poukazem na to, že pan poslanec Morava to už řekl na tiskové konferenci. Tak co se dá k tomu více dodat? V každém případě Vám děkuji za podporu.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:46Autor: Petr Korbel

Otázka: Dobrý den, nemyslíte si, že svým krokem poškodíte ODS v krajských volbách? Proč spory netlumíte, aby ODS uspěla? Děkuji.

Juraj Raninec: Určitě nechci poškodit ODS v krajských volbách a jsem přesvědčený o tom, že pokud bychom se otevřeně hned vyrovnali s tou kauzou, jak byla zveřejněna, a nesnažili se mlžit a strkat hlavu do písku, tak bychom i za tento náš postoj sklidili od voličů podporu. Ale protože tomu tak není a vedení ODS se rozhodlo jinak, tak já se nemůžu podílet na těchto praktikách a účelově čekat více jak měsíc, až bude po volbách.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:47Autor: P.S

Otázka: Dobrý den,udělal jste velice správnou věc.Doufám, že Váš krok konečně povede k vyšetření podivných aktivit pánů Dalíků a Tluchořů.Příspěvky viz (Tenzor) nechte plavat.

Juraj Raninec: Děkuji Vám za podporu.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:49Autor: RobinTC

Otázka: Pane poslanče, co si myslíte o hypotéze, že jste ještě s dalšími poslanci ODS prodlouženou rukou prezidenta Klause a snažíte se vytvořit hradní mocenské křídlo, které má odstranit premiéra Topolánka z jeho postu?
Děkuji za odpověď.
RobinTC

Juraj Raninec: Tuto hypotézu musím vyvrátit, protože to, co já osobně dělám, s nikým nekoordinuji, a proto ani nemůžu být součástí nějakého mocenského křídla. V každém případě jsou mi ale postoje a činy pana prezidenta velice blízké a vždy jsem ho podporoval.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:53Autor: jim1282

Otázka: dobbrý den. jak hodnotíte reportáž TV Nova , která odstartovala kauzu Marova. Není z reportáže zcela jzřejmé, že předseda klubu o všem věděl a že i pan Dalík má k dispozici kompromitující materiály.

Juraj Raninec: Osobně jsem přesvědčený o tom, že z reportáže jasně plyne, že pan Tluchoř o aktivitách pana poslance Moravy věděl. Jaké kompromitující materiály může mít pan Dalík, nevím, ale zarazilo mě, že v reportáži se mluví o takzvaném Mrázkově archivu. Nechápu, jak se může kdokoliv, kromě vyšetřovatelů a státních zástupců, dostat k informacím, co obsahoval trezor zavražděného člověka.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:56Autor: Jana Kučerová, členka ODS

Otázka: V poslední době se nejen v médiích setkáváme s pojmem ,,krize v ODS", svým vystoupením z poslaneckého klubu ODS jste tento názor rovněž potvrdil. Mohl byste, prosím, sdělit, jak vzniklou celkovou situaci vyřešit?

Juraj Raninec: Podle mě se ta situace dá vyřešit kongresem strany, pokud bude drtivá většina delegátů pouze řadovými členy ODS. Stávající stav, kdy drtivou většinu delegátů tvoří lidé, kteří jsou v určitých placených funkcích, do kterých se dostali díky členství v ODS, pravděpodobně k žádnému vyvedení z krize nemůže vést.

Odpovězeno: 16. 09. | 11:58Autor: Martin

Otázka: Predne gratuluji k vasemu rozhodnuti-je videt ze i mezi poslanci zvolenymi za ODS se najdou cestni a poctivy lide. Zeptal bych se vas.Myslite si ze smlouva o umisteni USA radaru v CR by mela projit ratifikacnim procesem v soucasne situaci a podobe,tedy se spoustou spornych a pro CR nevyhodnych bodu?

Juraj Raninec: Děkuji Vám za uznání. Osobně jsem ještě podepsané smlouvy neměl možnost prostudovat, ale jsem přesvědčený o tom, že radarová základna na území ČR přispěje ke zvýšení bezpečnosti na velké části evropského kontinentu.

Odpovězeno: 16. 09. | 12:00Autor: Mucha Marian.

Otázka: Velmi si vas vazim, jste solidni clovek.
Takovich politiku je malo. Ac nemam rad ODS. Ale respektuji to co jste udelal. Preji vam hezky den.

Juraj Raninec: Děkuji Vám za podporu a Vám i všem čtenářům přeji hezký den a děkuji Vám, že jsme spolu mohli strávit tuto příjemnou hodinku. Juraj Raninec.

 

Právě se děje

Další zprávy