Výroky kritiků mě mrzí, ale svědomí mám čisté. Shodné stránky v diplomkách nejsou, oznámila Malá

Radek Bartoníček Martin Ťopek Radek Bartoníček, Martin Ťopek
Aktualizováno 9. 7. 2018 16:59
"Možná jsem neuváděla citace v parametrech dnešní doby, ale tehdy to bylo v pořádku," vysvětlovala ministryně spravedlnosti Taťána Malá.
Ministryně spravedlnosti Taťána Malá svolala mimořádný brífink, kde bude novinářům odpovídat na otázky ohledně kauzy opisování v diplomových pracích | Video: DVTV

Praha - Dvanáct dní uplynulo od chvíle, kdy byla Taťána Malá jmenovaná ministryní spravedlnosti, a dvanáct dní čelila výzvám, aby rezignovala na svůj post. V pondělí odpoledne se po schůzce s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem rozhodla svolat mimořádnou tiskovou konferenci, na které vysvětlovala okolnosti kolem svých diplomových prací, kvůli kterým čelila kritice. 

Malá během dvacetiminutového brífinku argumentovala především tím, že má čisté svědomí, obě své vysoké školy studovala naplno a vůbec ji nenapadlo, že někdo bude její studium a diplomové práce zpochybňovat.

"Obě dvě práce jsem obhájila a obě jsem obhájila za 'A' a obě ty práce prošly několika kontrolami," řekla Malá. Zároveň ale připustila pochybení, která ale prý nebyla úmyslná.

"Asi jsem se v některých místech dopustila chyby, ale považuji za důležité, že jsem spolupracovala s vedoucím. Drtivou většinu zdrojů mi poskytl právě vedoucí diplomové práce," reagovala na kritiku. "Nenašla jsem jedinou stranu, která by byla shodná. Svědomí mám čisté," prohlásila několikrát.

"Vedoucí práce tu práci analyzoval a podle něj tam nejsou shodné pasáže," obhajovala se dál Malá. "Důležitý je výzkum a ten nikdo nezpochybnil. Cílem té literární rešerše je pouze úvod a shrnutí teoretických východisek," řekla ministryně.

Premiérovi Andreji Babišovi vše dle svých slov vysvětlila, ale svou funkci mu k dispozici nenabídla, protože k tomu nevidí důvod. "Pokud jsem udělala nějaké chyby, tak se za ně omlouvám, ale rozhodně jsem neopsala něco, abych obalamutila školu. Možná jsem neuváděla citace v parametrech dnešní doby, ale tehdy to bylo v pořádku," vysvětlila novinářům.

Jmenování Malé členkou vlády bylo zpochybňováno od první chvíle. Kritika odpůrců souvisela především s jejím studiem. Malá vystudovala v roce 2011 soukromou Panevropskou vysokou školu v Bratislavě a ve své diplomové práci navíc opsala některé části z učebnice i z diplomové práce jiné autorky.

Později vyšlo najevo, že opisovala některá místa také u dřívější diplomové práce o králících, kterou vypracovala na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Tam promovala v roce 2005 jako zemědělská inženýrka.

Mendelova univerzita v Brně oznámila, že diplomkou Malé se kvůli nařčení z plagiátorství bude zabývat etická komise Mendelovy univerzity.

"V diplomové práci paní Malé jsou v určitých pasážích namísto originálních citací opsány parafráze citací z diplomové práce zpracované na podobné téma v roce 2003," zdůraznila rozhodnutí univerzity rektorka Danuše Nerudová. 

V pondělí odpoledne jedná o osudu Malé výbor hnutí ANO.

Související video: Malá by měla odejít, jestli opisovala, říká Jourová

Pokud se prokáže, že Taťána Malá opisovala v diplomové práci, nemá být ministryní spravedlnosti, budoucí ministr má být velká osobnost, říká Jourová | Video: Emma Smetana, DVTV

 

Právě se děje

Další zprávy