Macek online: Lékaři nabízí potrat jako číšníci kávu

Martina Macková
15. 4. 2008 12:30
Místopředseda KDU-ČSL chce potraty víc regulovat
Foto: Ludvík Hradilek

Brno/Praha - KDU-ČSL se chystá o víkendu na svůj programový sjezd, kde bude diskutovat nad tématy, která by strana chtěla nabídnout voličům už před podzimními volbami. Mnozí volají po návratu ke křesťanským kořenům.

David Macek, nejmladší místopředseda KDU-ČSL, je jedním z lidoveckých politiků, kteří bojují za zpřísnění podmínek pro potraty.

Soudí, že na sjezdu to bude velké téma.

Fakta:

  • David Macek nedávno vyzval prezidenta Václava Klause otevřeným dopisem, aby se zastal nenarozených dětí.
  • V listu, který nazval Velkopáteční výzva, Macek připomněl Klausovi, že se před volbou přihlásil ke křesťanským hodnotám.
  • Další podrobnosti o této výzvě čtěte zde

V online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz například řekl: "Jsem si vědom toho, že postoje KDU-ČSL k ochraně nenarozeného života jsou menšinové - souzní s nimi zatím asi 25 % populace. Vědecká fakta i obyčejná lidskost jsou ovšem plně na naší straně," myslí si. "Dnes se ukazuje, že gynekologové nabízejí matkám potrat jako číšníci kávu."

Lidovci proto začali v koalici prosazovat do reformy zdravotnictví nové podmínky pro provádění umělého přerušení těhotenství. Podle jejich návrhu by se  mohlo provést jen se souhlasem otce. Lékaři by jej navíc směli provést (pokud zdravotní stav ženy nevyžádá jinak) jen do dvanáctého týdne těhotenství. 

U žen do 18 let by s potratem museli souhlasit rodiče. Osaměle žijící ženy by pak neměly právo požádat o umělé oplodnění.

Další podrobnosti naleznete v online rozhovoru s Davidem Mackem, který začal v 11 hodin z Brna, kde politik bydlí.

Odpovědi Davida Macka čtěte zde:

Odpovězeno: 15. 04. | 11:11Autor: Vladimír

Otázka: Pane místopředsedo a kolego z MKD, mile mě překvapila Vaše výzva prezidentu Klausovi ve věci ochrany nenarozeného života. Vím, že to byla reakce na jeho předvolební prohlášení, ale chci se zeptat, zda byste podobně oslovil i Jana Švejnara, pokud by se stal prezidentem. Pěkný den

David Macek: Dobré dopoledne všem. Oslovil jsem pana prezidenta po rozsudku brněnského soudu, který v duchu platného interrupčního zákona přiznal finanční odškodné za zdravě narozené dítě. To myslím otřáslo každým. Pan prezident v minulosti dokázal hájit eticky silný postoj proti většinovému mínění (registrované partnerství), navíc se před volbou prohlásil za ctitele křesťanských hodnot, zvláště každého lidského života. Pokud by Jan Švejnar uspěl a všiml bych si u něj podobných tónů, také bych ho oslovil.

Odpovězeno: 15. 04. | 11:14Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den, pane místopředsedo KDU. Jste členem církevního hnutí Focolare?

David Macek: Členem církevního hnutí Focolare nejsem, ale mám řadu přátel napříč různými hnutími. Každopádně když jsem se před měsícem dozvěděl o odchodu Chiary Lubich, ztratil jsem na půl minuty řeč - byla to mimořádná osobnost.

Odpovězeno: 15. 04. | 11:26Autor: Karl von Bahnhof

Otázka: myslíte opravdu vážně, že by ženy potřebovali souhlas otce dítěte? jak by se ověřovalo kdo je otec a kdo by to platil? co případy znásilnění? taky by měl násilník souhlasit s potratem? A další nesmysl je souhlas rodičů pro nezletilé !

David Macek: Děkuji za otázku na "souhlas otce", média to celé v posledním týdnu velmi posunula. Za tragickým rozhodnutím ženy pro potrat bývá velmi často selhání otce dítěte. Hledáme způsob, jak partnera více vtáhnout do situace. Proto v případě, že matka uvede, kdo je otcem, ten by byl tázán, zda souhlasí či nikoliv s násilným ukončení života nenarozeného dítěte. Od začátku však zdůrazňujeme dva momenty: 1) záleží jen na matce, zda dá jméno otce k dispozici, 2) otec by neměl "právo veta". Tedy žádní "otcové na inzerát" a podobné nesmysly - jde nám o posílení odpovědnosti okolí ženy, která se někdy cítí zoufale sama. Ze stejného důvodu navrhujeme posunutí nutného souhlasu rodičů z dnešních 16 let na 18 let.

Odpovězeno: 15. 04. | 11:37Autor: Silvie

Otázka: Jakým právem chcete rozhodovat za ženy o jejich výsostném právu mít nebo nemít dítě?! Obzvlášťě s ohledem na to, že žijeme v sekulárním státě se zcela zanedbatelným počtem praktikujících katolíků.

David Macek: Úcta k nenarozenému životu je otázkou lidské slušnosti, nemá nic společného s křesťanským vyznáním. Hájí-li dnes na druhou stranu církev ty nejslabší (a to jak "teoreticky" tak "prakticky" prostřednictvím řady neziskových organizací, poraden atd.), pak jí to slouží ke cti. Žena se může při nečekaném těhotenství ocitnout v nečekané situaci, ale nikdo z nás přece nemá "výsostné právo" přímo rozhodovat o životě či smrti druhého. Dítě v matčině lůně je od počátku svébytné: , má vlastní DNA, navíc 90 minut po početí se aktivizuje imunitní systém ženy a snaží se "vetřelce" vypudit jako něco cizorodého, což trvá po celé těhotenství. Považuji za alarmující, že společnost se dnes často dívá na ženy, které dítě donosí a nabídnou k adopci (nebo jednoduše odloží do babyboxu), jako na "krkavčí matky", zatímco k násilnému ukončování života nenarozených jsme neuvěřitelně tolerantní. Víte, jak vypadá a na co vše reaguje plod ve 12. týdnu?

Odpovězeno: 15. 04. | 11:43Autor: mp

Otázka: Pane místopředsedo, vzhledem k tomu, že Vaše názory na umělé přerušení těhotenství jsou v rozporu s názorem většinové společnosti i koaličních partnerů, hodláte je prosazovat i za cenu ústupků koaličním partnerům v jiných oblastech?

David Macek: Jsem si vědom toho, že postoje KDU-ČSL k ochraně nenarozeného života jsou menšinové (souzní s nimi zatím asi 25 % populace). Vědecká fakta i obyčejná "lidskost" jsou ovšem plně na naší straně. Kladu důraz na dlouhodobou celospolečenskou debatu a osvětu, při níž snad nechají média zaznít hlas i té časti lékařské obce, která zatím není slyšet. Má-li se však v dohledné době hlasovat o zákoně, který řeší specifické zdravotní služby, pak ho můžeme podpořit jen tehdy, pokud zlepší ochranu nenarozených dětí. To je náš dlouhodobý postoj.

Odpovězeno: 15. 04. | 11:48Autor: green tea

Otázka: Jak se jako strana i vy osobne divate na antikoncepci. Ktera je podle vas pripustna? Prave rozsireni antikoncepce prece pomaha predchazet potratum...

David Macek: Vlivem rozšíření antikoncepce se snížil v ČR za 15 let počet potratů o tři čtvrtiny, ale v posledních letech stagnuje na úrovni 25 tisíc za rok (loni dokonce potratů mírně přibylo). Osobně se obávám, že antikoncepce jako faktor snižující potratovost se již vyčerpal. Proto považuji za důležité, aby společnost odhalila, co je podstatou potratu.

Odpovězeno: 15. 04. | 11:51Autor: Marie

Otázka: Pane místopředsedo, ta vaše strana to je tedy síla. Ty letáky o podpoře rodin před volbami a pak zvednete ruku pro placení dětí u lékaře?! Důchody- přidáno nejvíc mají ti s nejvyššími, ti s malými opět téměř nic. Dalších 5 let zazděna demokracie díky Kalousek, Severa atd,kteří volili p.Klause. Achjo

David Macek: Paní Marie, KDU-ČSL jako jediná strana počítala se zavedením regulačních poplatků již ve svém volebním programu, považovali jsme to za férové. Ovšem dlouhodobě tvrdíme, že regulační poplatky v případě malých dětí a starších seniorů nemají smysl a usilujeme o jejich zrušení.

Odpovězeno: 15. 04. | 11:53Autor: JFK

Otázka: Dobrý den,zajímalo by mě kolik je v KDU OPRAVDU křesťanů a z jakých denominací jsou, protože se mi zdá, že dělat křesťanského politika v KDU musí být opravdu silné kafe (zvolení si do čela Čunka a jeho návrat, neustálé nedodržování slibů, ...). Jinak s těmi potraty Vám fandím.
Děkuji za odpověď.

David Macek: Kolik je v KDU-ČSL "opravdu" křesťanů, to by se dost špatně měřilo:-)

Odpovězeno: 15. 04. | 11:56Autor: Merta

Otázka: Prosadí Julínek aby se platilo umělé oplodnění? Proč žena která žádá o umělé oplodnění a je sama podle KDU nesmí? To musí podle vás žít sexuálním životem i když nechce? A bude KDU pro zprivatizování nemocnic a pojišťoven? To budou pak vytunelovány a budou z toho např. herny nebo supermarkety?

David Macek: Jsme toho názoru, že každé dítě má právo na otce a matku - a naopak nikdo z nás nemá "nárok na dítě" za každou cenu. Jsme proti privatizaci nemocnic i pojišťoven, což souzní s postojem odborné lékařské veřejnosti.

Odpovězeno: 15. 04. | 12:05Autor: STANISLAV

Otázka: Zákazem nebo znesnadněním potratů vážně chcete,aby zase tisíce žen umíraly na následky podomácku provedených přerušení.Otřesné svědectví o tom bych vám mohl poslat ve formě deníku svého dědy,primáře jedné okresní nemocnice.

David Macek: Není správné, abychom napomáhali ženám ke špatnému rozhodnutí. Kdosi napsal, že krádeže také nikdy nevymizí - budeme ale kvůli tomu zlodějům usnadňovat cestu k lupu, aby se např. nezranili o ostnatý drát? Přitom při krádeži většinou nejde o život, na rozdíl od potratu. Velmi si vážím např. bohatých zkušeností sítě poraden pro ženy a dívky při sdružení Ochrana nenarozeného života, které čerstvým matkám pomáhají hledat alternativní řešení. Máme tu tisíce párů, které toužebně léta čekají na adoptované dítě, a jsou připraveni mu poskytnout láskyplné zázemí...

Odpovězeno: 15. 04. | 12:14Autor: honey

Otázka: V mediich prohlasujete, ze znate zeny, ktere po interrupci utrpely trauma. Muzete byt konkretni, jak to zpetne prozivaji?

David Macek: Ve věci traumatu žen po interrupci odkazuji na vynikající rozhovor s psycholožkou Vlaďkou Bartákovou na zdravi.idnes.cz. Nedávno jsem hovořil s pracovnicí jedné poradny pro ženy, která mezi gynekology dělala výzkum na téma "postabortivní syndrom". Z dvou generací lékařů (až do roku 1996) se mohli stát gynekology jen ti, kdo nemají s potraty problém (jejich praktické vykonání bylo podmínkou udělení "koncese"). Lékaři, jejichž svědomí v této věci neotupělo, šli logicky dělat jiný obor. Dnes se ukazuje, že gynekologové nabízejí matkami potrat "jako číšníci kávu" (Bartáková), problematika postabortivního syndromu, který zřejmě zasahuje po potratu desítky procent žen, je jim (raději?) téměř neznámá... Velmi si vážím žen, které jsou ochotny o svém potratu hovořit - jejich zkušenosti jsou velmi výmluvné a pomáhají otevírat oči.

Odpovězeno: 15. 04. | 12:17Autor: Tomáš

Otázka: Nenechte se prosím znechutit zde vloženými reakcemi těch, kteří si naivně myslí, že žena má právo rozhodovat o životě svého dítěte... Návrh na souhlas otce je logický, dítě není "majetkem" matky, sama ho nepočala...

David Macek: Děkuji všem za dotazy a omlouvám se těm, kterým jsem nestihl odpovědět.

 

 

Právě se děje

Další zprávy