Lidovci: Čunka si necháme. Ještě minimálně rok

Martina Macková
14. 4. 2008 13:08
Volební rok není vhodný k přepřahání, soudí KDU-ČSL
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek po mimořádné celostátní konferenci strany.
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek po mimořádné celostátní konferenci strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jiří Čunek zůstane dál tváří lidovců. Sjezd, který strana plánuje o víkendu, nebude volební a předsedu straníci nechají ve funkci.

Přes spekulace, zda se šéf KDU-ČSL vrátí do křesla vicepremiéra před nebo až po sjezdu, případně vůbec, je rozhodnuto. Čunek je zpět ve vládě a strana je rozhodnuta sjezd věnovat jen a jen programu.

Přestože jeho kauza, pro něj uzavřená, dál pokračuje soudy se svědky. Minulý týden otevřel olomoucký soud případ místostarosty Vsetína, který měl křivě svědčit v případu Jiřího Čunka. Policisté se chystají také na další dva svědky.

Čtěte více: Soud začal řešit falešné alibi v kauze Čunek

Volby vedení? Teď ne

Stranické stanovy sice stále dávají možnost, aby se přímo na sjezdu odhlasovalo, že se skutečně volit bude. Tuto možnost však straníci podle všeho nevyužijí.

Lidovci chtějí být pragmatičtí a podzimní krajské a senátní volby jim káží počkat. Stranu čeká kampaň, na kterou se chce soustředit.

"Nic takového na sjezdu nečekám. Shodujeme se na tom, že se musíme soustředit na program," řekl Aktuálně.cz předseda pražské organizace Marián Hošek.

I straníci, kteří by nejraději viděli v čele strany jinou osobnost, připouští, že by nebylo dobré nyní měnit vedení strany. "Staré vedení by pak mohlo říct, že za případný neúspěch může nové vedení, které by bylo ve funkcích necelý půlrok," řekl jeden z lidoveckých zákonodárců.

"Je lépe vyčkat na volby, a ty ukáží, jak na tom strana je. To je měřítko úspěchu či neúspěchu vedení," míní také Jiří Stodůlka, předseda zlínské organizace.

Foto: Aktuálně.cz

Příští rok mají lidovci navíc naplánovaný řádný sjezd, který má být z podstaty volební. Strana se podle informací shoduje, že bude nejlepší počkat s obměnami až na něj. "Nejsme strana, která by měnila každý rok předsedu, volební sjezd v roce 2009 je přirozená logika," soudí Hošek.

Europoslanec Jan Březina také míní, že volba vedení by měla být spojena s volbou delegátů sjezdu, kteří budou rozhodovat. A lidovečtí zástupci, kteří pojedou za pár dní do Pardubic, už volili vedení v čele s Miroslavem Kalouskem i poté s Jiřím Čunkem. "Když už, tak by se mělo volit se vším všudy," řekl Březina.

Hazardéři z pléna

Zdá se, že ani nyní lidovci svého předsedu Čunka přes dopady jeho kauzy nebudou chtít vyměnit. "Nikdo to nebude chtít riskovat, jen by na sebe upozornil. A návrh by neprošel," míní o případném návrhu, který by mohl padnout od kteréhokoliv delegáta sjezdu, Stodůlka.

Předseda Jiří Čunek na mimořádné celostátní konferenci KDU-ČSL.
Předseda Jiří Čunek na mimořádné celostátní konferenci KDU-ČSL. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

S tím souhlasí i senátor Adolf Jílek, který minule kandidoval na nejvyšší post. "Kdyby někdo navrhl změnu předsedy přímo na sjezdu, bylo by to jako hrát vabank," soudí.

Čunkovi by navíc chyběl protikandidát. Jílek odmítá, že by se úřadujícímu předsedovi dnes znovu postavil. A o jiném možném lídrovi strana nyní nemluví.

"Možná by se našli adepti, ale nyní ještě nemají dost odvahy. Snad příští rok," naznačuje Stodůlka, který si myslí, že delegáti nebudou chtít volit ani nový celostátní výbor, jehož členové jsou ve funkcích ještě z dob předsednictví Miroslava Kalouska.
"Dostali bychom se do sporů o stanovy. Kandidáty by měly delegovat okresní a krajské konference, ale to se nestalo. Vedení zůstane takové, jaké je doposud," dodal Stodůlka.

Přesto by podle něj na sjezdu mohla nastat i poměrně kuriózní situace. Třeba ve chvíli, kdy by někdo ze straníků navrhl ne vyměnit, ale naopak potvrdit Jiřího Čunka na postu předsedy. "To by nemuselo projít. Pak bychom museli řešit: máme platného předsedu, anebo ne?"

 

Právě se děje

Další zprávy