Zakažte potraty, píše místopředseda lidovců Klausovi

Martina Macková
21. 3. 2008 20:43
Využijte svou autoritu a zahajte diskusi, píše Macek

Praha - Místopředseda KDU-ČSL David Macek vyzval prezidenta Václava Klause otevřeným dopisem, aby se zastal nenarozených dětí.

Dopisem, který je nazván jako Velkopáteční výzva, Macek připomíná Klausovi, že se před volbou přihlásil ke křesťanským hodnotám.

"Obracím se na Vás jako představitel politické strany, která hlasy většiny svých zákonodárců rozhodla o Vašem znovuzvolení do úřadu hlavy státu. Vaši volitelé z řad KDU-ČSL svou podporu zdůvodňovali krom jiného Vašim údajným posunem od liberálních ke konzervativním hodnotám," píše Macek, který byl podporovatelem Klausova soupeře Jana Švejnara.

Místopředseda lidovců David Macek
Místopředseda lidovců David Macek | Foto: Ludvík Hradilek

A Klausovi připomíná nedávný případ, kdy soud přiznal ženě odškodnění za nepovedený potrat i jeho vlastní slova.

Čtěte o případu více: Chtěla potrat, má zdravé dítě. Dostane 80 tisíc náhrady

"Ve svém projevu před druhou volbou 15. února 2008 jste prohlásil: Pokud nechcete dbát tisíciletých tradic naší civilizace, jejich křesťanských hodnot, důrazu na klasickou rodinu a úctu ke každému lidskému životu, nevolte mne, neboť já tyto hodnoty ctím."

Podle Macka se od roku 1957 v Česku uskutečnily tři miliony potratů.

"Vážený pane prezidente, jste-li skutečně ctitelem křesťanských hodnot, mezi něž patří na čelném místě úcta k lidskému životu od početí do přirozené smrti, pak si Vás dovoluji vyzvat, abyste se jednoznačně postavil za právo nenarozených dětí na život," napsal Macek.

"Využijte značné autority, jíž se mezi našimi občany těší prezidentský úřad, a staňte se hlasem těch, kdo jsou schopni jen "němého výkřiku". Kéž u nás s Vaší pomocí proběhne v následujících letech vážná celospolečenská debata spojená s poctivou sebereflexí, která vyústí v reálné naplnění článku 6 odst. 1 Listiny základních práv a svobod, podle něhož je lidský život hoden ochrany již před narozením," dodává Macek.

 

Právě se děje

Další zprávy