Liška má nového náměstka. Přichází na předsednictví EU

Martina Macková
1. 9. 2008 15:25
Nastupuje politolog Jakub Dürr z Olomouce
Jakub Dürr, nový náměstek ministra školství.
Jakub Dürr, nový náměstek ministra školství. | Foto: Marek Otava

Praha/Olomouc - Ministr školství Ondřej Liška (SZ) posiluje před předsednictvím Česka v EU. Do Prahy přijde nový náměstek, který mu s tím má pomoci.

Je jím politolog Jakub Dürr z Olomouce.

Dürr byl dosud prorektorem olomoucké Univerzity Palackého pro vnější vztahy.

"Ano, je to zcela nový post. Pan Dürr nastupuje od září," potvrdila Aktuálně.cz Kateřina Bőhmová, ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace. "Pan ministr plánuje posílení vedení ministerstva pro nadcházející předsednictví ČR v Radě EU - tak, jak to již učinila i jiná ministerstva," dodala.

Ministr Liška založil kvůli předsednictví zcela novou skupinu. Tzv. Skupina 7 má mít na starosti právě evropské záležitosti. Ovšem bez evropských fondů, ty patří do jiné skupiny s jiným řízením. Evropské fondy na ministerstvu školství stály post předchozí ministryni Danu Kuchtovou, která nyní vyučuje na jedné z pražských škol.

Místopředsedkyně Strany zelených se tento týden utká o předsednictví ve straně s nynějším šéfem partaje Martinem Bursíkem.

"Tento post je něco jako 'pan Evropa'. Měl bych řídit všechny záležitosti týkající se Unie, předsednictví. V případě čerpání z evropských fondů bude mít nová skupina na starost spíš připomínkování, které by mělo propojit čerpání s idejemi ministerstva," řekl Aktuálně.cz Dürr.

Dvaatřicetiletý Dürr vystudoval politologii a evropská studia na olomoucké Univerzitě Palackého a na Masarykově univerzitě v Brně. Politologii se také věnoval na studijním pobytu na Miami university v USA.

"Nejsem ani zelený, ani lidový. Zakládám si na své nestrannosti a apolitickém vystupování," říká, aby předešel spekulacím o svém příklonu k některé z vládních stran. Nový náměstek počítá s tím, že jeho mise na ministerstvu bude časově omezená a končila by s předáním předsednictví Švédsku v roce 2009.

Čtěte: Ministr měl projev: Šikanisté, smích vás přejde

 

Právě se děje

Další zprávy