Lidovci v opozici. Na ministerstvech přesto zůstanou

Kateřina Eliášová
23. 4. 2009 13:40
Lidovci nejsou ve vládě, na ministerstvech zůstávají náměstci a ředitelé
12. ledna 2009: Jiří Čunek u dveří do Strakovy akademie. V křesle ministra pro místní rozvoj by jej měl nahradit Cyril Svoboda.
12. ledna 2009: Jiří Čunek u dveří do Strakovy akademie. V křesle ministra pro místní rozvoj by jej měl nahradit Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovci se poprvé v historii českého samostatného státu dobrovolně vzdali možnosti být součástí vlády.

Jejich předseda Jiří Čunek nedávno ohlásil, že se nebudou podílet na personálním složení úřednického kabinetu Jana Fischera.

Jenže někteří současní ministři za KDU-ČSL nová jména do vlády konzultovali s ODS, navzdory stranickým usnesením. Pomohli například s výběrem adepta na ministra kultury Horymíra Kubíčka, konzultovali i jméno nominanta na ministra financí Tomáše Uvíry. 

Navíc, na ministerstvech lidovci přeci jen zůstanou a zachovají si tak de facto vliv na chod vlády - skrze své náměstky.

Zaměstnanci se strachují o práci

Například na ministerstvu kultury si teď jeho zaměstnanci přejí, aby si designovaný premiér Fischer vybral právě Kubíčka.

Nejen na ministerstvu Václava Jehličky se lidé bojí o práci
Nejen na ministerstvu Václava Jehličky se lidé bojí o práci | Foto: Ludvík Hradilek

Kubíček má blízko k ministrovi Václavu Jehličkovi, byl jeho neoficiálním poradcem v oblasti krajů. Podle kuloárových informací to byl právě Jehlička, který premiérovi Mirku Topolánkovi Kubíčkovo jméno navrhl.

"Zaměstnanci se tady na ministerstvu obávají o své židle v případě, že si Jan Fischer vybere Martu Slavíkovou, nominovanou za zelené," řekli Aktuálně.cz pracovníci úřadu, kteří chtěli z pochopitelných důvodů zůstat v anonymitě.

Zejména lidé z okolí ministra mají strach, že je Smolíková může vyměnit za "své" lidi.

Povel odcházet lidovci nedostali

Lidovci dnes mají na ministerstvech celkem třináct náměstků, nejvíce ze stran dosluhující trojkoalice. Naopak opoziční ČSSD má pouze dva, nejvíce je nestraníků.

Stranickou knížku KDU-ČSL mají ale i ředitelé odborů či vrchní ředitelé ministerských úřadů.

Vedení KDU-ČSL si ovšem jejich odchod nepřeje.

"Je to samozřejmě primárně věcí nových ministrů. Žádné nařízení opouštět ministerstva jsme nikomu nedali. A pochybuji, že noví ministři budou dělat nějaké velké personální změny," uvedl člen vedení lidovců a šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa.

Nápad odejít do opozice ale Severa označuje za chybný, je jedním z těch, kteří nově vznikající vládu navzdory Čunkovi podpořil.

"Jsem rád že Jiří Čunek coby předseda lidovců začal vyvíjet nějakou aktivitu. Škoda, že až dva měsíce před sjezdem KDU-ČSL," glosoval Severa Čunkův nápad odejít do opozice.

Odejdu až co řekne ministr

Sami náměstci odejít ze svých postů nechtějí. A to ani ti, kteří spolu s Čunkem vyhlásili, že s novou vládou nechtějí mít nic společného.

Náměstek a místopředseda strany Marián Hošek: O mém odchodu rozhodne nový ministr, ne naše strana
Náměstek a místopředseda strany Marián Hošek: O mém odchodu rozhodne nový ministr, ne naše strana | Foto: Ludvík Hradilek

"To je věcí nového ministra, zda si bude přát můj odchod," řekl Aktuálně.cz náměstek ministra práce a sociálních věcí a místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek.

Myslí si to i náměstek ministryně zdravotnictví, lidovec Martin Plíšek. "Pokud jde o mne, já sám nechci odcházet. Nevidím pro to důvod. Myslím, že náměstci by měli být posuzováni na základě jejich odborných znalostí a ne stranické knížky," řekl Plíšek.

"Celá ta situace se jeví trochu schizofrenně. Ale spíše z toho důvodu, že pan předseda nejprve s dohodnutou vládou souhlasil a pak vyhlásil odchod do opozice," myslí si vrchní ředitel  strukturálních fondů na ministerstvu školství Jan Vitula. I on vlastní lidoveckou legitimaci.

"Já sám bych nerad úřad opouštěl. A myslím si, že teď by bylo i bláznivé dělat jakékoli personální rošády," dodal Vitula.

 

Právě se děje

Další zprávy