Lidovci podepsali: Nepůjdeme s KSČM

Martina Macková
6. 10. 2006 12:54
Praha - Všech 13 poslanců KDU - ČSL podepsalo závazek, že ve sněmovně nezvednou ruku pro vládu podporovanou komunisty.
Politici KDU - ČSL: Kasal, Parkanová a Severa
Politici KDU - ČSL: Kasal, Parkanová a Severa | Foto: Ondřej Besperát

Vedení strany totiž včera vyzvalo své poslance, aby písemně potvrdili, že budou nadále dodržovat závazek strany nehlasovat pro vládu podporovanou KSČM. Ti, kteří by tak neučinili, se pak měli vzdát poslaneckého mandátu.

Úřadující předseda lidovců Jan Kasal podle svých slov nepředpokládal, že by některý z poslanců odmítl závazek podepsat. A to včetně Cyrila Svobody, který chtěl o usnesení zahájit diskusi, což Kasala vedlo ke svolání předsednictva.

"Cyril Svoboda není 101. hlasem Jiřího Paroubka," zdůraznil Jan Kasal.

Svoboda se v prohlášení ohradil proti článku v Mladé frontě Dnes. "Mladá fronta Dnes se pokusila o trik - znejistit KDU-ČSL a její voliče před volbami. Zneužila k tomu rozhovor se mnou. Ohrazuji se proti manipulaci s mými výroky," napsal.

Premiér: Nebraňte rozpuštění sněmovny

Topolánek, který ve čtvrtek poprvé ve své funkci ministerského předsedy hovořil v horní komoře, to prohlásil v souvislosti se senátním návrhem novely ústavy.

Ta předpokládá, že by prezident mohl po demisi vlády rozpustit sněmovnu. A to za podmínky, že s tím bude souhlasit většina poslanců. Ti budou tento návrh teprve upravovat - Topolánek proto dnes požádal senátory, aby byli k poslaneckým úpravám "shovívaví".

"Prosím vás, abyste v případě, že k tomu budete vyzváni, že k tomu budete jako komora povinováni, umožnili řešení, které by vedlo k předčasným volbám. Čeští občané si ho zaslouží," uvedl Topolánek.

Topolánek uvedl, že považoval za nutné horní komoru navštívit i poté, co jeho menšinová vláda nedostala ve sněmovně důvěru. Ujistil senátory jako "strážce ústavnosti", že v souladu s ústavou podá demisi prezidentovi. Do podání demise je podle svých slov "plnokrevný, plnohodnotný předseda vlády".

Lidovci se sjíždějí, opět kvůli KSČM

Kvůli budoucí vládě se včera narychlo a mimořádně sjeli do Prahy lidovci. Chtěli se ujistit, zda platí usnesení, které jim zakazuje sestavit vládu podpořenou KSČM.

Důvodem jsou výroky exministra zahraničí Cyrila Svobody pro MF Dnes. Svoboda uvedl, že by se mělo usnesení (o zákazu vpustit do hry o vládu komunisty) zrušit. "To usnesení bylo přijato ve vypjaté situaci, neměli bychom to vylučovat jako jednu z možných variant," řekl.

"Výroky Cyrila Svobody vyvolaly obrovské pobouření ve straně. Přichází mimořádně negativní reakce, členové tomu nevěří," řekl mluvčí lidovců Ondřej Jakob. Úřadující šéf strany Jan Kasal proto svolal narychlo předsedy krajských organizací, aby situaci vyřešili.

Úřadující šéf lidovců Jan Kasal před začátkem jednání klubu KDU-ČSL o podpoře Topolánkově vládě.
Úřadující šéf lidovců Jan Kasal před začátkem jednání klubu KDU-ČSL o podpoře Topolánkově vládě. | Foto: Ondřej Besperát

Svoboda není prvním lidovcem, od něhož jdou veřejně slova o možné spolupráci se sociálními demokraty a komunisty. 

Média už včera přinesla výroky někdejšího ministra životního prostředí v Paroubkově vládě Libora Ambrozka. Ten připustil, že by byl ochoten podpořit vládu sociálních demokratů opřenou o hlasy KSČM. Později se ale ohradil, že by to muselo být rozhodnutí celé strany.

Paroubek jedná

Někteří lidovci připouštějí, že by Svobodův výrok mohl souviset s utajeným a zřejmě už odstartovaným jednáním Jiřího Paroubka o  vládě, kterou by vedl. Předseda ČSSD ještě nebyl - po úterním neúspěšném pokusu kabinetu Mirka Topolánka získat důvěru - sestavením vlády ale žádným vyjednáváním pověřen. Dal však najevo, že chce začít jednat a čeká na svůj pokus o vládu.

Prezident Václav Klaus chce jmenovat nového premiéra až po komunálních a senátních volbách.

Na Svobodova slova reagoval i bývalý předseda Miroslav Kalousek.

Aktuálně.cz řekl, že strana by neměla měnit své usnesení, na kterém se dohodla teprve před čtrnácti dny. "Menšinovou vládu ČSSD bych nepodpořil, už jsem to řekl v projevu ve sněmovně. Je absurdní si myslet, že bych to udělal. K předčasným volbám nás dovedou tři pokusy o sestavení vlády, a pokud chceme stabilní vládu, nemůže být menšinová," řekl Aktuálně.cz.

Na vyjednávání s Paroubkem sám Kalousek doplatil v srpnu.

Uzavřel s předsedou ČSSD rychlou dohodu, že společně vytvoří vládu podporovanou komunisty. Proti Kalouskovi se postavila většina strany a předseda musel rezignovat. "Všechny kroky, co jsem od voleb udělal, byly motivovány tím, aby tady nevládla menšinová vláda podporovaná komunisty," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Svoboda je znám jako velký Kalouskův rival ve straně, prohrál s ním před několika lety souboj o předsednictví KDU-ČSL. Při úterním hlasování vládu aktivně podpořil, zatímco Kalousek, Ambrozek a ještě poslanec Šustr odešli ze sálu. Dali tím najevo, že s vládou nesouhlasí, ale mohou ji tolerovat.

Usnesení zůstane

Nebudeme na tom nic měnit, shodují se ale další vrcholní členové strany. Poslanec Tomáš Kvapil i senátor Jiří Stodůlka pro Aktuálně.cz uvedli, že by v žádném případě usnesení neměnili.

"Dali jsem před volbami voličům jasný slib a já sliby plním. Usnesení je závazné po celé čtyřleté období," řekl Kvapil. "Usnesení přijala celostátní konference, což je nejvyšší orgán strany mezi sjezdy, to není rozhodnutí na týden. Je třeba jednat se všemi stranami, ať už budou volby, nebo ne, už kvůli změně volebního zákona, aby další volby byly pro menší strany spravedlivější," řekl Stodůlka.

Kvapil nechce spekulovat o tom, proč Svoboda dal najevo nyní tento názor. "Možná je to jeho dlouhodobější názor. Doufám, že to není reakce na kontakt ze strany ČSSD," míní poslanec.

Lidovečtí poslanci Cyril Svoboda a Milan Šimonovský.
Lidovečtí poslanci Cyril Svoboda a Milan Šimonovský. | Foto: Ondřej Besperát

Senátor a šéf největší lidovecké organizace v zemi - ve Zlínském kraji, si ale myslí, že za výrokem je snaha upoutat pozornost médií. "Měli bychom být někdy mediálně střízlivější. A třeba i odmítnout odpověď novináři. Ale zřejmě chtěl odpovědět. Rozhodně bych ho nepodezíral z nějakých nízkých pohnutek," řekl Aktuálně.cz Stodůlka.

Podle něj měl stejné důvody pro svůj včerejší výroky i exministr Ambrozek. "Je těžké přesednout z ministerské limuzíny do poslanecké lavice," řekl.

Podle něj ale každý ze sta poslanců, které ve sněmovně představují pravicové a středové strany, by mohl nakonec podpořit vládu Jiřího Paroubka. "Může získat i hlas z ODS, nejen od nás. Je možné, že se další hlas ČSSD najít podaří, ve hře jsou velké věci a být u vlády je dobré. Přeběhlík by byl velmi ceněn a že by se znemožnil? To někomu až tak nevadí," soudí senátor. 

 

Právě se děje

Další zprávy