Lidovci: Topolánkova vláda musí dokončit předsednictví

Eva Benešová
6. 4. 2009 16:52
Předsednictvo KDU-ČSL předstoupí před širší vedení s tím, aby podpořilo mandát současného kabinetu
Předseda lidovců Jiří Čunek.
Předseda lidovců Jiří Čunek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předsednictvo KDU-ČSL požádá širší vedení strany, aby podpořilo mandát současné vlády. Podle předsedy partaje Jiřího Čunka by bylo vhodné, aby kabinet Mirka Topolánka (ODS) dokončil české předsednictví EU.

"Bylo by přirozené, aby lidé, kteří se na předsednictví připravili a s určitými lidmi už jednají několik měsíců, předsednictví dokončili. Nebylo by dobré, kdyby si partneři z EU museli zvykat na nové ministry," interpretoval rozhodnutí nejužšího vedení místopředseda Roman Línek.

Zda by poté byli lidovci ochotni tolerovat nástup dočasné úřednické vlády, není vůbec jisté. Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda v neděli řekl, že je pro to, aby do voleb vedla zemi plnohodnotná vláda.

Současně předsednictvo také navrhuje rozhodnutí, které senátorům ukládá co nejrychlejší ratifikaci Lisabonské smlouvy. "Budeme prosazovat, aby o ní senátoři rozhodli co nejdříve, nejlépe na příští schůzi," zdůraznil Čunek.

V tuto chvíli zasedá Celostátní konference KDU-ČSL. Kromě těchto návrhů by měla rozhodnout například i o tom, zda se změní termín sjezdu strany, který je zatím plánován na konec června.

Pokud by konference přijala usnesení předsednictva, mohlo by to ohrozit dohodu čtyř stran o nové úřednické vládě, kterou má vést Jan Fischer. Ten totiž prohlásil, že se funkce ujme pouze tehdy, pokud bude mít podporu všech stran.

 

Právě se děje

Další zprávy