Lidovci na jižní Moravě ukázali, že stojí za Svobodou

ČTK Kateřina Eliášová, ČTK
16. 5. 2009 21:15
Na 1. místopředsedu doporučili Davida Macka
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Největší a taky nejsilnější krajská buňka uvnitř rozhádané KDU-ČSL dnes dala na své konferenci v Moravském Krumlově jasně najevo, koho by si přála v čele strany.

Jihomoravští lidovci se postavili za Cyrila Svobodu, Michaela Šojdrová ani Jan Březina u nich nevzbudili takové sympatie.

"Krajská konference nevydala jasné usnesení, že stojíme za Cyrilem Svobodou, nicméně nejvřelejšího přijetí se dostalo právě jemu," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany David Macek.

Sjezd, na kterém se bude volit nový předseda, se koná ve Vsetíně už za dva týdny.

Právě Macka lidovci na jižní Moravě chtějí vidět po boku nově zvoleného předsedy jako jeho prvního místopředsedu.

Macek, který je v současné době spíše považován za příznivce Jiřího Čunka, Aktuálně.cz řekl, že podporuje kandidaturu Cyrila Svobody.

"Pro mě je jeho volba jistotou, že KDU-ČSL bude nadále pokračovat jako suverénní strana," uvedl Macek. "Oceňuji, že se Svoboda poučil ze svých chyb. V jeho projevu zaznělo, že ve straně musí být disciplína, přesto klade důraz na vlídné prosazování křesťanských hodnot."

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Reuters
Spory v KDU-ČSL
Kalousek zvažuje, že založí novou stranu
Kalousek nás zatáhl moc napravo, míní Čunek
Kdo podpoří novou vládu, nebude poslancem, hrozí Čunek

O post předsedy KDU-ČSL se ucházejí tři kandidáti, Cyril Svoboda, Jan Březina a Michaela Šojdrová. Jiří Čunek svůj post obhajuje.

Delegáti ve Zlíně, další dnešní krajské konference, v tajném hlasování rozhodli o podpoře Jiřího Čunka, jen nepatrně méně hlasů získala Michaela Šojdrová.

Lidovci nyní procházejí složitým obdobím. Vedle klesajích preferencí se u nich vyostřily vnitrostranické spory. Například Miroslav Kalousek už oznámil, že za KDU-ČSL už nechce kandidovat a uvažuje o založení vlastní partaje.

 

Právě se děje

Další zprávy