Kalousek zvažuje, že založí novou stranu

Domácí Domácí
19. 4. 2009 14:31
Rozhodne se do konce května
Miroslav Kalousek, ministr financí. Ilustrační snímek.
Miroslav Kalousek, ministr financí. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek zvažuje, že založí novou středopravou konzervativní stranu. Oznámil to v pořadu Otázky Václava Moravce.

Kalousek by k založení partaje přistoupil ve chvíli, kdy by pokračoval současný vývoj v KDU-ČSL.

"Pokud by se situace v KDU-ČSL vyvíjela tak, jak se vyvíjí - že tam nabývá skutečně vrchu socialistické rovnostářství, že hlavní tón politiky mé strany, která dlouho byla konzervativní středopravou stranou, tak se stává stranou spíše sociálnědemokratickou s tím, že její členové chodí do kostela více než sociální demokraté - pak skutečně uvažuji o tom, že je potřeba, aby tady takový subjekt existoval. Ale jestli se tak rozhodnu, nebo ne, já opravdu nevím," prohlásil s tím, že se rozhodne do konce května.

Zatím odmítl spekulovat, zda by se nová strana případně zúčastnila předčasných voleb, které Česko čekají začátkem října.

Kalousek je v posledních měsících s vedením lidovců na ostří nože. Předseda strany Jiří Čunek se ho nejdříve pokoušel vystrnadit z vlády, nakonec ale odešel sám.

Zatím poslední roztržka se odehrála, když se Kalousek postavil na stranu premiéra Mirka Topolánka a podepsal listinu, kde slibuje důvěru nové úřednické vládě, kterou povede Jan Fischer. Vedení KDU-ČSL přitom od dohody o přechodné vládě, navzdory původnímu souhlasu, odstoupilo.

 

Právě se děje

Další zprávy